V posledním kole museli soutěžící úspěšně obhájit plnění svého podnikatelského záměru. „Od prvního kola se toho v našem bufetu mnoho změnilo. Koupili jsme větší skříň, nový stolek na přípravu jídla a celkově jsme pozměnili design. Dále jsme nakoupili nové vybavení do skladu, menší kuchyňku s umyvadlem, stolem a dvě šatní skříně na převlékání. Co se týče sortimentu, začali jsme dělat veganské a vegetariánské produkty,“ přiblížil Martin Hrabovský, vítěz letošního ročníku, který vede bufet na FRRMS. Do budoucna by chtěl rozšířit sortiment například o bezlepkové bagety, zároveň je v plánu i zvětšení prostoru pro sezení.
Druhé místo získala aplikace propagující Lednicko-valtický areál. „Asi největší výzvou následujících tří měsíců bude vytvoření lepšího uživatelského rozhraní včetně několika nových prvků, a to konkrétně možnosti nákupu předpřipravených výletů, tvorby vlastního itineráře z vybraných míst a rozšíření funkcí pro zobrazení míst na mapě. Stejná práce nás čeká také pro webové rozhraní,“ nastínil další plány Šimon Balga. Do roka plánují autoři rozšířit mobilní a webovou aplikaci například i o tutoriály pro cizince, možnost zakoupení vstupenek nebo mluveného průvodce.
Na třetí místo se dostala úniková hra. „Od prvního kola soutěže jsme domysleli celkový námět hry a posunuli se v tvorbě webových stránek. Velkým zdržením pro nás byl neúspěch s prvním prostorem, pan majitel si po dlouhém slibování rozmyslel, že sklep přestaví na bytové prostory. Nyní již máme v jednání prostor druhý,“ popsal Adam Blatoň, který díky zviditelnění v soutěži navázal spolupráci se Školní lesním podnikem Masarykův les Křtiny, vyrobí únikovou hru na klíč.
Soutěž probíhala ve třech kolech. Do první etapy se dostalo dvanáct studentů a studentek se svými nápady. Do druhého kola jich postoupilo šest, ti dostali 20 000 korun pro další rozvoj svého podnikání. „Za celý hodnotitelský tým si dovolím tvrdit, že všechny prezentované nápady dosahovaly vysoké míry kreativity, inovativnosti, odbornosti a zapálení, přičemž z hodnotitelského pohledu bylo nesmírně těžké vybrat jen některé projekty, neboť výsledky byly napříč celou soutěží velmi těsné,“ uvedla Katarína Adamková, koordinátorka podpory podnikavosti na MENDELU.
Součástí poroty byl Libor Hoření z Jihomoravského inovačního centra, advokát Tomáš Pfeifer a Peter Marinič z Institutu celoživotního vzdělávání MENDELU.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Katarína Adamková, Koordinátorka podpory podnikavosti na MENDELU, +421 944 960 001, xadamkov@mendelu.cz
Více aktualit
-
Mezinárodní tým lesnických vědců v čele s odborníky LDF MENDELU se zabýval osikou obecnou (Populus tremula), dřevinou kdysi hojně zastoupenou v lesích střední Evropy, která je dnes ale opomíjená. Osikové porosty i severoamerický osikovec (Populus…23. 4. 2024
-
MENDELU vybrala z vlastní produkce tři akademická vína, v tradici chce…
Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která se stanou víny akademickými pro rok 2024/2025. Vítězem se stal Ryzlink vlašský ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončil Hibernal a třetí…18. 4. 2024 -
V zemědělské krajině se šíří široká škála reziduí pesticidů, zjistili vědci LDF…
Výzkumný tým Lesnické a dřevařské fakulty se zaměřil na problematiku rozšíření pesticidů v potravních sítích různých typů zemědělských plodin pěstovaných na jižní Moravě a ve středních Čechách. Díky úzké spolupráci se subjekty hospodařícími v těchto…8. 4. 2024 -
Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin, v Česku má dlouhou tradici
Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat…2. 4. 2024 -
Vědci vytváří barevnou škálu pro hodnocení modrých a dalších atypicky barevných…
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024 -
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspělo pět studujících
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže MENDELU Ph.D. talent, kde se…25. 3. 2024 -
Projekt STREAM vyhrál Cenu Domu zahraniční spolupráce v kategorii Udržitelnost
Do finále Cen Domu zahraniční spolupráce za nejlepší projekty zaměřené na mezinárodní vzdělávání realizované v roce 2023 se probojovaly tři projekty realizované na MENDELU. Byly nominované v kategoriích Udržitelnost a Flexibilita a inovace. Cenu za…22. 3. 2024 -
Popularita dřeva ve stavebnictví roste, nejde jen o materiál minulosti
Požadavky na materiály se ve stavebnictví mění, klade se důraz i na udržitelnost a recyklovatelnost. Proto je v současnosti opět v oblibě dřevo a materiály na bázi dřeva, které poskytují nové možnosti použití. V rámci současných evropských trendů…21. 3. 2024 -
Fotopasti odhalily rozdíly v aktivitě zvířat před lockdownem a v jeho průběhu
Lockdowny, které během pandemie COVID-19 v roce 2020 zásadně ovlivnily pohyb lidí v krajině, poskytly mimo jiné unikátní příležitost sledovat, jak se globálně měnila aktivita divokých zvířat. V některých částech světa lockdowny výrazně omezily pohyb…19. 3. 2024 -
Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?
Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňky Velkopavlovická. V souvislosti s možným zmrznutím květů se pak objevují komentáře a scénáře typu…15. 3. 2024