Stonek konopí je svou strukturou nejvíce podobný dřevu, má oproti němu ale řadu výhod. „Jeden hektar konopí pohltí 4x víc CO2 v porovnání se dřevem, na jednom hektaru naroste 4x víc hmoty. Doba, za kterou konopí naroste, může být 80 dní, zatímco u dřeva se bavíme o 40 až 120 letech. Navíc je to odolná rostlina, která nepotřebuje pesticidy ani herbicidy,“ popsal Milan Gaff, vedoucí Ústavu designu a nábytku.
„Stonky konopí jsou sušené, naimpregnované sójovým škrobem, slisované a zapečené, případně ještě impregnované olejem. Z konopí a dalších alternativních materiálů vyvíjíme tři typy desek: dřevotřískovou z malé frakce pod 5 mm, další z frakce pod 8 cm nebo z celých stonků. Každá má své výhody a nevýhody, oproti klasické dřevotřískové desce jsou ale tyto mnohem pevnější, vhodné pro stavební účely i na nábytek,“ vysvětlil vědec. Pro výrobu desek se využijí zbytky z technického konopí. Z dvou až třímetrové rostliny se sklízí na semínko jen vrchní maximálně metr, stonek zůstává a nevyužívá se, a právě ten je pro výrobu desek ideální.
Vzhledem k velkému nedostatku materiálu je o alternativní suroviny velký zájem. Vědci LDF MENDELU testují výrobu desek i z dalších surovin, například kukuřice, slunečnice, řepky nebo lnu. Z materiálů běžně dostupných v Česku ale konopí svými vlastnostmi jednoznačně vede. V zahraničí existují i varianty z kokosu, slámy, jehličí nebo mořské trávy. „Každé ráno se na pláže vyplaví miliony tun mořské trávy, které se uklízí a vozí na skládky. Pokud se mořská tráva využije k výrobě desek, najde alespoň smysluplné využití,“ přiblížil Gaff.
Využívání alternativních surovin pro výrobu nábytku je jednou z možností, jak řešit nedostatek materiálu. Druhou možností je opakovaná recyklace. „Konopí je jeden z materiálů budoucnosti a jedna z malá cest, kterou máme. Většina nábytku vyrobeného v dnešní době je recyklát druhé nebo třetí generace, na kterém je nalepený na povrchu dekorační materiál. Udržitelnost je ale omezená, s opakovanou recyklací se zhoršují mechanické vlastnosti i hustota materiálu, jelikož součástí produktu jsou i ropné produkty a lepidla,“ uvedl Gaff.
Vzhledem k narůstající demografické křivce se začaly ve velkém vyrábět dřevotřískové desky na bázi dřeva od 50. let minulého století. „Hlavním důvodem bylo to, že výtěžnost při výrobě ze dřeva byla okolo 35 %, v případě ohýbaného nábytku 25 %, takže vznikalo velké množství odpadu, které se pálilo. Když se odpadový materiál pomlel a vyrobily se z něj dřevovláknité desky, sortiment se rozšířil a využilo se až 95 % dřeva, které neskončilo ve spalovně. To bylo velké pozitivum,“ popsal. Dřevotřísky z recyklátů místo panenského dřeva se začaly vyrábět později. „To pomohlo trochu kompenzovat potřebu, abychom dokázali množství navýšit a aby to bylo finančně únosné. Pořád to ale nestačilo, takže jsme začali hledat nové alternativní materiály, ideálně na bázi ligninu a celulózy,“ popsal začátky Gaff.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Milan Gaff, Ph.D., +420 778 978 142, milan.gaff@mendelu.cz, Ústav designu a nábytku LDF MENDELU
Foto: firma HempWood se kterou Ústav designu a nábytku spolupracuje
Více aktualit
-
Ubývá obchodů v malých obcích v Česku, v nichž žije řádově několik set obyvatel. Vytlačují je především supermarkety vznikající v přilehlých větších městech, problémem jsou například i zvyšující se náklady. Klasické prodejny na malých vesnicích by…16. 9. 2025
-
Jihomoravská seniorská akademie se letos otevírá v Kuřimi a Hustopečích
Od poloviny září se otevře Jihomoravská seniorská akademie pro seniory a seniorky z Kuřimi, Hustopečí a okolí. Čekají na ně nejen přednášky, ale i praktická cvičení a doprovodné aktivity. Vzdělávat se budou v tématech, jako je prevence požárů v…9. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Vědecká expedice v Mongolsku: nové nálezy motýlů i varovné známky ekologické…
Odborníci Mendelovy univerzity ve spolupráci s kolegy z dalších vědeckých instituci v rámci letního třítýdenního pobytu v Mongolsku prováděli mapování biodiverzity se zaměřením na jihozápadní část země, oblast Gobijské Altaje. Bezprostředně v terénu…25. 8. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu.18. 8. 2025 -
MENDELU přivezla do Mongolska hravou lesní pedagogiku
Široké spektrum odborníků a odbornic MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025 -
Krátké potravinové řetězce propojí zemědělce přímo se spotřebiteli
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025