Skupina nejvýznamnějších účinných látek obsažených v ostropestřci je komplexně nazývána silymarin, který má ale nízkou stravitelnost. Nízká je i jeho biodostupnost, tedy množství účinných látek, které se dostanou do těla. Tomu chtějí vědci napomoci fermentací ostropestřce. „Naším cílem je najít vhodný způsob úpravy ostropestřce a také najít správné krmné suroviny pro fermentační probiotické procesy a příjem esenciálních živin pro koně, kteří z různých důvodů nemohou přijímat energeticky bohatá krmiva a jsou ohroženi nedostatkem esenciálních živin,“ přiblížila Hana Dočkalová z Ústavu výživy zvířat a pícninářství.
Ostropestřec mariánský má pozitivní vliv na regeneraci a ochranu jaterních buněk, má antioxidační a protizánětlivé účinky. Z předešlého výzkumu také vyplývá, že ovlivňuje energetický metabolismus koní a snižuje stres z fyzické zátěže. „Účinek funkční krmné směsi bude posuzován z hlediska stravitelnosti silymarinu, změn v mikrobiomu u králíků, které zkoumáme jako modelový organismus, a v další fázi přímo u koní, kde budou posuzovány změny v biomarkerech zánětu, celkový zdravotní stav a odolnost vůči oxidativnímu stresu,“ popsala Dočkalová. Podle vědkyně byl vliv na energetický metabolismus zjištěn také u myší a v poslední době se výzkum zaměřuje i na využití silymarinu v léčbě neurodegenerativních onemocnění u lidí. Lze tedy vyvodit, že sledované účinky na metabolismus a stres působí u savců všeobecně.
Koním se ostropestřec podává hlavně ve formě výlisků ze semen, jelikož nejvyšší koncentrace silymarinu je obsažena právě v semeni. „Člověk může přijímat také drcené nebo mleté výlisky ostropestřce mariánského, které se přidávají například do jogurtu. Existuje také celá řada farmaceutických produktů s extrahovaným silymarinem. Jejich výhoda spočívá zejména v tom, že se jedná o standardizované extrakty, kdy je znám obsah účinné látky v doplňku stravy,“ přiblížila vědkyně.
Projekt navazuje na již dříve řešenou problematiku přidávání ostropestřce mariánského do krmné směsi pro závodní koně. Cílem bylo podpořit u koní schopnost regenerace těla. Ostropestřec mariánský se využívá ve farmakologii a jako doplněk stravy u zvířat zejména ke zvýšení denních hmotnostních přírůstků nebo ve veterinární medicíně. Výtažky ze semen ostropestřce mariánského se využívají při léčbě toxicko-metabolického poškození jater a chronických onemocnění tohoto orgánu. Ostropestřec mariánský je hned po kmínu druhou nejčastěji pěstovanou rostlinou v ČR.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Hana Dočkalová, Ph.D., +420 773 996 710, hana.dockalova@mendelu.cz, Ústav výživy zvířat a pícninářství AF
Více aktualit
-
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025
-
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Prohlídky, soutěže a nové cedule čekají na návštěvníky dne otevřených dveří v…
V sobotu 22. února se pro veřejnost po roce otevře Arboretum Řícmanice. Komentované prohlídky vzácných dřevin chystá Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny ve spolupráci s Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy univerzity (LDF MENDELU). Při…18. 2. 2025 -
Udržitelnost je pro MENDELU priorita, vydala k ní strategii do roku 2030
Mendelova univerzita v Brně vydala Strategii udržitelnosti platnou pro období od roku 2025 do roku 2030, na univerzitě je prvním dokumentem svého druhu. Vizí MENDELU je směřovat k environmentální, sociální a správní udržitelnosti celé instituce,…13. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
ŠLP Křtiny zahájí v údolí Zaječího potoka převod na rekreační les, předcházet…
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) zahájí v únoru těžební práce v údolí Zaječího potoka na polesí Vranov. Těžba se dotkne více než jednoho tisíce přestárlých a prosychajících stromů. Odstranění nebezpečných stromů je prvním krokem…5. 2. 2025 -
Díky samoobslužnému provozu výrazně kleslo v menze X množství potravinového…
Menza X má za sebou první semestr nového samoobslužného provozu. Přestože Správa kolejí a menz některé drobnosti provozu stále ladí, obecně stouplo množství zkonzumovaného jídla, výrazně se snížilo množství potravinového odpadu a strávníci z řad…4. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025