Mango je v Kambodži jeden z nejdůležitějších zemědělských produktů. „V posledních letech se zlepšuje situace ohledně zpracování manga. Dříve byla jeho velká většina vyvážena v čerstvém stavu do zahraničí, ale také se ho velké množství při sezónní nadprodukci zkazilo. Nyní stále více zpracovatelů vyrábí sušené mango, které se nekazí a dá se prodat i mimo sezónu. Tím ale začal vznikat nový problém, kdy se při zpracování ovoce ve větším množství hromadí odpad, hlavně mangové pecky,“ uvedl Petr Němec z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU.
Brněnští vědci vyrobili ve spolupráci s Laboratoří biopaliv Fakulty tropického zemědělství v Praze palivové brikety z mangových pecek, které dále analyzovali. Materiál se prokázal velmi dobrými vlastnostmi, jako je mechanická odolnost, vysoká výhřevnost, nízké emise oxidů dusíku a uhlíku a nízký obsah popele. Brikety mohou být použity jako palivo v kamnech a kotlích používaných na palivové dřevo.
„Na místě spolupracujeme s firmou Kirirom Food Production, která vyrábí sušené mango. V hlavní sezóně zpracuje 200 tun manga denně, z čehož denně putuje asi 60 tun pecek na smetiště. Zde pecky hnijí a znečišťují podzemní vodu, případně jsou pomalu nedokonale spalovány, což silně znečišťuje okolní ovzduší. Paradoxem je, že Kirirom využívá k vytápění svých sušíren palivové dříví, čímž trpí okolní lesní porosty. Podle našich výpočtů může podnik ze svých pecek denně vyrobit cca 12 tun kvalitního paliva, čímž nahradí více než 40 % své spotřeby dřeva. Jádra oddělená od pecky lze navíc zpeněžit jako zdroj mangového másla využitelného v potravinářství i kosmetice. Výlisky z jader po oddělení oleje poslouží jako složka do krmných směsí pro dobytek,“ uvedl Němec.
Odborníci z Česka také pomohli místním s výběrem mechanizace pro zpracování pecek. Partnerská firma Holistic Solutions představila místním podnikům stroje jak české, tak zahraniční výroby. „Udělalo nám radost, že místní partneři vzali výsledky projektu jako příležitost nejen jak ušetřit finanční prostředky, ale také jak se více přiklonit k udržitelným způsobům hospodaření a chránit tak místní životní prostředí,“ dodal Němec.
Projekt byl financován z programu Partnerství pro cíle udržitelného rozvoje mezi Českou republikou a Rozvojovým programem OSN. Jeho cílem bylo snížit produkci odpadu a zároveň využít alternativní zdroj energie a přispět tak ke snižování odlesňování, kterým země značně trpí. Kambodža se řadí mezi největší producenty manga na světě, produkuje až 4 miliony tun manga ročně. Pecky, které doposud nebyly využívány tak představují významný potenciál pro výrobu energie, cenných tůků i krmiva.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Petr Němec, Ph.D., Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU, petr.nemec@mendelu.cz, +420 545 134 064
Na fotografii: Skládka odpadu se stovkami tun mangových pecek
Více aktualit
-
Botanická zahrada a arboretum zahájila letošní sezónu tradiční výstavou orchidejí. Kvetoucí orchideje ve sklenících si mohou návštěvníci přijít prohlédnout od soboty 22. února do neděle 2. března. V průběhu roku plánuje botanická zahrada tři další…25. 2. 2025
-
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Prohlídky, soutěže a nové cedule čekají na návštěvníky dne otevřených dveří v…
V sobotu 22. února se pro veřejnost po roce otevře Arboretum Řícmanice. Komentované prohlídky vzácných dřevin chystá Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny ve spolupráci s Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy univerzity (LDF MENDELU). Při…18. 2. 2025 -
Udržitelnost je pro MENDELU priorita, vydala k ní strategii do roku 2030
Mendelova univerzita v Brně vydala Strategii udržitelnosti platnou pro období od roku 2025 do roku 2030, na univerzitě je prvním dokumentem svého druhu. Vizí MENDELU je směřovat k environmentální, sociální a správní udržitelnosti celé instituce,…13. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
ŠLP Křtiny zahájí v údolí Zaječího potoka převod na rekreační les, předcházet…
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) zahájí v únoru těžební práce v údolí Zaječího potoka na polesí Vranov. Těžba se dotkne více než jednoho tisíce přestárlých a prosychajících stromů. Odstranění nebezpečných stromů je prvním krokem…5. 2. 2025 -
Díky samoobslužnému provozu výrazně kleslo v menze X množství potravinového…
Menza X má za sebou první semestr nového samoobslužného provozu. Přestože Správa kolejí a menz některé drobnosti provozu stále ladí, obecně stouplo množství zkonzumovaného jídla, výrazně se snížilo množství potravinového odpadu a strávníci z řad…4. 2. 2025