Pivní degustační soutěže jsou v Česku obvykle založené na vyhlášení prvních tří míst v různých kategoriích. Těmi mohou být například piva typu ALE, IPA, 10°, 11° a další. Organizátoři Czech Beer Star pojali hodnocení piva jiným způsobem. „Náš systém by se dal připodobnit systému, který známe z vinařských soutěží. Vzorky dostávají bodové hodnocení na stobodové škále a podle zisku bodů dostanou zlaté či stříbrné medaile,“ vysvětlil David Janda, pořadatel soutěže za Beer Academy. Hodnotí se různé aspekty nápoje – chuť, říz, pěna, vzhled, aroma i celkový dojem. I kvůli složitějšímu systému vyhodnocování budou vítězové známi až 4. března.
Vzorky soutěžily v celkem 27 kategoriích. Jednou z nich byly i univerzitní pivovary. Do této kategorie se přihlásila se svým pivem Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Mendelova univerzita. „Přihlásili jsme dva vzorky do kategorie ležák a kategorie IPA. Náš ležák je na výrobu náročnější než IPA, protože je dělaný dvourmutově. Dvakrát se odebere část rmutu, a zvlášť se přivede k varu, takže výroba zabere více času i energie. Sladiny jsou ale díky tomuto procesu aromatičtější a barevnější. Je to typický způsob, jak se vyrábí český ležák,“ popisuje sládek univerzitního pivovaru JOHANN, Tomáš Gregor.
Celá soutěž měla i enviromentální rozměr. Soutěžící pivovary mohly od každého vzorku zaslat pouze litr piva, což je ve srovnání s ostatními soutěžemi minimum. Tím se předešlo většímu plýtvání. Nespotřebované vzorky pak zamíří do lihovaru v Pouzdřanech. „Tam vzorky destilací zbavíme alkoholu a vzniknou takzvané lihovarské výpalky. Ty dále poslouží jako krmivo pro býky,“ doplnil Gregor.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Tomáš Gregor, Ph.D., +460 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz, Ústav technologie potravin AF MENDELU
Více aktualit
-
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025
-
Digitální revoluce a stárnutí populace: Jak se mění evropský trh práce?
Digitální technologie přetvářejí evropský trh práce tempem, které nemá obdoby. Umělá inteligence, automatizace, robotika nebo cloud computing už nejsou jen pojmy z budoucnosti – staly se součástí každodenního pracovního života. Zároveň je počet…10. 6. 2025 -
Studující ZF MENDELU vystavují na akci Festival International de Jardins v…
Tým studujících Zahradnické fakulty letos vystavuje na 20. ročníku unikátní světové výstavy Festival Internacional de Jardins v portugalském Ponte de Lima. V rámci tématu Zahrada Míru – Zahrada pro mír se studentkám a studentovi podařilo zaujmout…5. 6. 2025 -
Mezinárodní vědecký tým se zaměřil na dopady středomořských cyklonů
Středomořská pánev je často vystavena silným povětrnostním jevům způsobeným středomořskými cyklony (tzv. medcyklony). Tyto meteorologické jevy, které jsou svou intenzitou a dopadem někdy srovnatelné s hurikány, ovlivňují počasí v regionu a jsou…3. 6. 2025 -
Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025 -
Pět vlčic dostalo v Beskydech a Javorníkách telemetrický obojek
Vědci Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně odchytili v průběhu posledních dvou let v Beskydech a Javorníkách pět vlčích samic. Každé z nich úspěšně nasadili telemetrický obojek, díky němu sbírají detailní data o prostorové a…28. 5. 2025 -
Jihomoravská seniorská akademie má první absolventy a absolventky, studovat ji…
V prvním ročníku Jihomoravské seniorské akademie ve Vyškově a Znojmě absolvovalo celkem 72 seniorek a seniorů. Jejich slavnostní vyřazení proběhne 2. června 2025 v atriu Jihomoravského muzea ve Znojmě a v historické budově Gymnázia a Střední odborné…27. 5. 2025 -
Děti s obezitou se záměrně vyhýbají pohledu na nezdravé potraviny
Pomocí eye-trackingu – sledování pohybu očí – vědecký tým zjistil, že děti s vyšší tělesnou hmotností se při pohledu na obrázky potravin záměrně vyhýbají těm nezdravým. Studie odborníků a odbornic z Mendelovy univerzity v Brně a Masarykovy…22. 5. 2025 -
Akademickým vínem roku 2025/2026 je Tramín červený ze Žabčic
Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která jsou víny akademickými pro rok 2025/2026. Vítězem se stal Tramín červený ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončila Pálava a třetí místo…21. 5. 2025 -
Přípravy na Majáles zabraly několik měsíců intenzivní práce, říká letošní král…
Titul krále a královny letošního Majálesu získali Karel-Kryšpín Kratochvíl z Provozně ekonomické fakulty a Barbora Medková z Agronomické fakulty. Jejich cesta k vítězství byla plná výzev, radosti i občasných starostí. Přípravy zabraly celému týmu…21. 5. 2025