Až 40 procent lidí si nové oblečení nakupuje pouze pro radost. Češi také neřeší, odkud jejich oděvy pochází, ohlížejí se především na cenu. Nejčastěji proto pořizují oblečení ve fast fashion řetězcích. Pouze dvě procenta respondentů uvedla, že si nechává šít šaty na míru, nebo si je ušijí vlastními silami. Oslovení odhadují, že nenosí až 31 procent obsahu své vlastní šatní skříně. Pokud textil chtějí vyhodit, umístí ho nejčastěji do kontejneru na textilní odpad nebo darují známým. Možnosti re-use či SWAP využívají zřídka. „Na otázku, co se děje s oblečením v textilním kontejneru odpovědělo 21 procent respondentů, že neví. Až 67 procent se jich domnívá, že se tento textil věnuje charitám a neziskovým organizacím. Vybavení domácnosti nejčastěji spotřebitelé vyhazují do kontejneru, nebo pak darují někomu ze svého okolí či za odvoz,” přiblížila výsledky výzkumu Lucie Veselá, vedoucí Ústavu marketingu a obchodu na PEF MENDELU.
K udržitelnosti by podle většiny respondentů měla vést hlavně výchova v rodině, dále vzdělávání na základní škole, případně od státu. „Pokud chceme, aby Češi začali používat re-use centra a chovali se více udržitelně, musíme je to naučit hravou formou. Vidíme to jasně i na výsledcích úspěšného vzdělávacího projektu Smart Food, díky němuž se u žáků třetích až pátých tříd zlepšily znalosti o správném zacházení s jídlem až o 40 procent. To samé chceme docílit u projektu Chytře a udržitelně,” popsal Igor Červený, vedoucí oddělení pro podporu distančního vzdělávání z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Digitální podobu interaktivních výukových médií poskytne platforma FutureBooks, kterou vyvinula Pedagogická fakulta UK. Díky podněcování žáků k aktivitě a hře zvyšuje jejich úspěšnost v pochopení tématu téměř o čtvrtinu v porovnání s tištěnou formou výukových materiálů.
Rozbité věci Češi neopravují, opraváři podle nich chybí nebo se jim oprava finančně nevyplatí. Mezi spotřebiteli není rozšířená upcyklace, tedy opětovné využívání různých věcí a materiálů, které by se jinak vyhodily. Z průzkumu vyplývá, že většina Čechů tento pojem vůbec nezná. Ti kteří mají s upcyklací nějakou zkušenost, nejčastěji renovují oblečení a nábytek. Největší motivací pro obnovu je kreativní nápad a poté úspora peněz. Naopak spotřebitele od upcyklace produktů v domácnosti odrazuje nedostatek dovedností, času a inspirace.
„Z rozborů velkoobjemového odpadu je patrné, že lidé nejvíce vyhazují oblečení, nábytek, drobné vybavení domácnosti, obuv a příměsi, jejich největší složkou je stavební materiál. Těchto top pět kategorií víceméně odpovídá jarnímu úklidu. Nejméně se vyhazuje vybavení pro zvířata a do kuchyně nebo autosklo,” vyjmenovala Veselá.
Až 37 procent spotřebitelů si jednou měsíčně koupí nějaké nové oblečení. Dekoraci si pořídí do domácnosti jednou ročně většina spotřebitelů, nový nábytek pak méně než jednou za dva roky. Průzkum ukázal, že až dvacet procent oslovených nakupuje nový nábytek nejméně jednou ročně. Více než polovina respondentů už někdy nakoupila produkt z druhé ruky. Největší motivací pro ně byla cena a jedinečnost produktu, až pak udržitelnost. Od nákupu z druhé ruky je odrazuje hygiena a omezený výběr.
„V rámci online rozhovorů padl zajímavý názor, že by se měl více zdanit dovoz levného a nekvalitního oblečení z Asie. Několik respondentů také uvedlo, že by měly odpovědnost přijmout také obchodní řetězce, které se měly snažit snížit množství obalového materiálu. Překvapilo nás, že jen pár dotazovaných přitom zmínilo, že zodpovědnost je primárně na každém spotřebiteli,” uvedla Veselá.
Výzkum se uskutečnil pod vedením týmu Lucie Veselé z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně od listopadu 2024 do února letošního roku, a to formou dotazníkového šetření na reprezentativním vzorku 1100 respondentů. Dále byly využity metody kvalitativní, jako focus groups a rozhovory. Projekt podpořila Technologická agentura ČR. Mezi hlavní partnery patří Ministerstvo životního prostředí ČR.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Lucie Veselá, Ph.D., lucie.vesela@mendelu.cz, +420 604 375 757, Ústav marketingu a obchodu PEF MENDELU
Foto: Pixabay
Více aktualit
-
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024
-
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024 -
Nový senzor pomůže při senoseči odhalit v porostu mláďata
Školní zemědělský podnik v Žabčicích bude využívat automatizovaný asistenční systém na žacích lištách při sečení pícnin. Senzory pomohou odhalit divokou zvěř v porostech. ŠZP bude v rámci Brněnska teprve druhý podnik, který zařízení využívá. Poprvé…4. 6. 2024 -
Světoví odborníci a odbornice řeší na MENDELU aktuální výzvy agrolesnictví
Tento týden se na Mendelově univerzitě v Brně setkávají odborníci a odbornice z celého světa na agrolesnictví - pěstování dřevin společně s rostlinnou výrobou nebo chovem hospodářských zvířat. Konference EURAF 2024 se zabývá výzkumem i praxí, v…28. 5. 2024 -
Národní kolo soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál student gymnázia v…
Třetí ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál Tadeáš Fryčák z Gymnázia Jana Opletala v Litovli. Ve své prezentaci představil software Root Tracker, který sám naprogramoval. Program slouží k plně automatickému…24. 5. 2024