MENDELU ve VIDA!

VIDA! Science centrum, Křížkovského 20, Brno
MENDELU

Zveme vás na jedinečný program plný zážitků, vědy a vzdělávání – Inovátor dny ve VIDA! SCIENCE jsou určeny pro studenty středních škol a žáky 8. a 9. tříd, kteří se chtějí ponořit do světa inovativních postupů, nových pohledů a podnětů.

Přednášky odborníků a odbornic Mendelovy univerzity v Brně se budou konat v prostoru Multifunkčního sálu VIDA! science centra. Přijďte a objevte, jak může věda proměnit svět kolem nás!

Program

Pondělí 24. listopadu 2025

9:15-10:00 Pozornost studentů ovlivněná vzdělávacím stylem učitele
Mgr. David Kryštof, Ph.D., PCC – ICV

To, že učitel dokáže hodinu úplně zabít, je docela známé. Ale jaký vzdělávací styl má použít? Na jaký přístup reaguje současná generace studentů? To všechno zjišťujeme v eyetracking laboratoři, kdy vyhodnocujeme pozornost studentů při různých vzdělávacích stylech učitelů.

10:15-11:00 Chování spotřebitelů pro budoucnost: Reuse, upcyklace a slow fashion
Ing. Irena Baláková, Ph.D. – PEF

Přednáška ukáže, proč má smysl přemýšlet o chování spotřebitelů jinak – udržitelněji, chytřeji a s respektem k životnímu prostředí i vlastní peněžence. Společně si představíme inspirativní příklady reuse, upcyklace a slow fashion a zjistíme, jak může každý z nás ovlivnit svět tím, co (ne)kupuje.

11:15-12:00 Invazní druhy živočišné i rostlinné říše mění ráz české krajiny. Máme ještě čas situaci zvrátit?
RNDr. Ondřej Mikulka, Ph.D. – LDF

Ohrožením pro tuzemské druhy živočichů, včetně chráněných, je například mýval severní, kolem vodních toků musíme pozorně sledovat počínání nutrie říční či ondatry pižmové. Rovnováhu říčních ekosystémů narušuje škeble asijská, karas stříbřitý či invazní rak pruhovaný a signální. Křídlatky, netýkavky, pajasan žláznatý, javor jasanolistý či akát… Tyto invazní zástupci rostlinné říše jsou už v tuzemské krajině jako doma. Přijďte se o těchto nevítaných návštěvnících dozvědět víc!

12:15-13:00 Antioxidanty a jejich využití v potravinách
doc. Ing. Ivo Soural, Ph.D. – ZF

Antioxidanty hrají klíčovou roli v ochraně lidského organismu a některé z nich se vyskytují i v rostlinných odpadních materiálech. Současné zaměření ve prospěch člověka i přírody spočívá ve využití těchto odpadních surovin a zároveň ve vývoji zajímavých funkčních potravin. Některé fortifikační postupy však provázejí určitá úskalí – i těm se v rámci vědeckého přístupu budeme věnovat.

Čtvrtek 27. listopadu 2025

10:45-11:30 Automatizované prodejny s potravinami a budoucnost nakupování na venkově
Ing. Zdeněk Šilhan, Ph.D. a Ing. Markéta Chaloupková, Ph.D. – FRRMS

Automatizované prodejny se zbožím denní potřeby se šíří do měst i menších obcí – bez prodavačů, otevřené nonstop, bez front. Ale jak tato změna ovlivní život lidí na venkově? Pomůže dostupnosti potravin, nebo zkomplikuje každodenní život?
V první části se podíváme na to, co automatizované prodejny jsou, kde se rozšiřují, jak fungují a jaké výhody a rizika přinášejí.
Ve druhé části si vyzkoušíme participativní metodu Future workshop, která se používá při zapojování obyvatel do rozhodování o otázkách veřejného života. Ve skupinách budeme hledat odpovědi na tři otázky:

  • Jaké problémy může zavádění automatizovaných prodejen přinést?
  • Jak by ideální prodejna na venkově měla vypadat?
  • Jak toho lze reálně dosáhnout?

Společně zapojíme představivost, kritické myšlení i vlastní zkušenosti a vytvoříme návrhy, jak může vypadat budoucnost nakupování tam, kde žijeme.

11:45-12:30 Zemědělství 4.0: Využití moderní techniky v zemědělství
Ing. Vlastimil Slaný, Ph.D. a Ing. Robert Rouš – AF

Moderní technologie zásadně mění dnešní zemědělství. Společně si představíme monitoring prostředí za využití konceptu Internet of Things (IoT), seznámíme se s aktuálními technologiemi pro přenos dat a jejich výhodami a omezeními, včetně využití počítačového vidění a analýzy obrazu pomocí metod umělé inteligence (AI).