Mladá generace Škrobákových se ke své alma mater hrdě hlásí. Stanislav, který je známý mimo jiné tím, že ještě než Mendelovu univerzitu vystudoval, vyhrál mistrovství světa v řezu vinné révy, po vyhlášení ocenění ve čtvrtek v Brně řekl, že univerzita mu toho dala hodně. „Není to jen o znalostech, kterých jsem hodně získal. Jako hlavní plus vnímám kontakty. Náš obor je docela malý, dá se říci, že se všichni známe. Potkal jsem na škole řadu spolužáků a pedagogů, což je dost kontaktů, které se budou vždy hodit,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Filozofií malého rodinného vinařství je dělat špičková vína a spojit je s výbornou gastronomií a kvalitní architekturou. „Pro nejbližší roky je tak naším cílem zvýšení výměry vlastních vinic, ale především investice do budovy vinařství s cílem vybudovat moderní vinařský komplex pro všechny milovníky vína,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Vítězné vinařství kombinuje tradiční i moderní postupy. Již od počátku vsadilo na vlastní vinice, což všichni členové rodiny považují za základ pro dokonalé víno. Dnes obhospodařují 11 hektarů vinic a neustále se snaží vinice rozšiřovat. Zároveň si Škrobákovi uvědomují důležitost ochrany životního prostředí, a proto se vše snaží dělat ekologicky. Předností vinařství jsou především bílá vína, ale vyrábějí i červená, zejména Pinot Noir. Všechna vína odrážejí čejkovický terroir. V nabídce vinařství najdete ale i vína slámová a ledová a podílí se i na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.
Podle Stanislava Škrobáka je titul Vinařství roku zavazující. „Teď nás budou všichni sledovat, jezdit k nám a dívat se jak to děláme,“ uvedl Stanislav Škrobák. Úspěch malých vinařů se podle něj veze na trendu doby. Lidé chtějí malá vinařství poznávat. „Nechtějí si koupit bezejmennou láhev v supermarketu, chtějí poznat vinaře, a proto za námi jezdí. My malí vinaři máme obrovskou výhodu v tom, že si styl vín můžeme určovat sami. Neděláme toho tolik, aby nás výrazněji ovlivňoval trh. Tím, že našim zákazníkům dokážeme víno představit i filosofii, tak můžeme vyrábět sami to, co máme rádi a co nám chutná,“ uvedl Stanislav Škrobák, který na fakultě v Lednici absolvoval v roce 2015. Škola sama v oboru vinařství a vinohradnictví funguje podle vítěze prestižní vinařské soutěže velice dobře a reaguje na aktuální trend, jako je například výroba naturálních vín za minimálního přídavku síry. „Vinařský obor sice není označován za progresivní, budoucnost ale určitě má. Škole do dalších let přeji hodně studentů a úspěšných absolventů,“ dodal Škrobák.
Kontakt pro bližší informace najdete zde.
Více aktualit
-
Rozsáhlý chov sladkovodních ryb mají přímo v areálu MENDELU odborníci z Agronomické fakulty. Využívají takzvané recirkulační akvakulturní systémy, které umožňují udržitelný chov při opakovaném použití vody v nádržích. Až do současnosti se vzniklý…31. 5. 2023
-
NAÚ zrušil rozhodnutí: doktorandi mohou v ekonomických programech na PEF dál…
Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu 19. května zrušila rozhodnutí Rady NAÚ o zániku oprávnění uskutečňovat tři doktorské studijní programy na Provozně ekonomické fakultě a správní řízení zastavila. Komise vyhověla odvolání univerzity…30. 5. 2023 -
Národní kolo soutěže Stockholm Junior Water Prize 2023 vyhráli studentka a…
Druhý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhráli Lenka Lemberková z Gymnázia Jihlava a Adam Kejda z OZS Jihlava. Odborná porota ocenila jejich práci, ve které se zaměřili na vzdělávací program pro žáky v podobě…25. 5. 2023 -
Rozhodnutí Přezkumné komise NAÚ
Univerzita má informace o tom, že se minulý týden konalo jednání Přezkumné komise NAÚ, která řešila odvolání univerzity proti předchozímu rozhodnutí Rady NAÚ o odnětí oprávnění uskutečňovat tři ekonomické doktorské studijní programy na Provozně…23. 5. 2023 -
Kvetoucí rododendrony, komentované prohlídky i ukázky dravců nabídnou dny…
Arboretum Křtiny připravilo na víkend 27. a 28. května dny otevřených dveří. Brány arboreta budou pro návštěvníky otevřeny od 9 do 17 hodin. Po oba dny budou probíhat komentované prohlídky v doprovodu dendrologů, sobotní program je navíc rozšířen o…22. 5. 2023 -
Dvě budovy brněnského kampusu slaví deset let, pivovar v jedné z nich ponese…
Mendelova univerzita slaví letos v květnu deset let od otevření Mendelova biotechnologického pavilonu a pavilonu X. V souvislosti s tím nabídne odpoledne 17. května studentům i zaměstnancům komentované prohlídky pavilonu M s Janem Chlupem, autorem…15. 5. 2023 -
MENDELU vnímá nástroje umělé inteligence jako příležitost pro rozvoj
Mendelova univerzita v Brně vyjadřuje podporu racionálnímu, uvědomělému a etickému využívání umělé inteligence studenty a vnímá roli vyučujících jako mentorů korektního využívání informačních nástrojů. Zároveň si vedení univerzity uvědomuje, že…11. 5. 2023 -
LDF MENDELU se stává centrem výzkumu lesních ekosystémů díky projektu…
Pod Lesnickou a dřevařskou fakultou vznikne špičková interdisciplinární výzkumná skupina, která se bude zabývat výzkumem lesních ekosystémů pod vedením předního vědce, profesora Douglase L. Godbolda. Tým bude studovat dopady předpokládaných…9. 5. 2023 -
Webové stránky Bezpečná MENDELU pomůžou řešit nevhodné chování, zaměří se i na…
Mendelova univerzitě v Brně spustila nové webové stránky Bezpečná MENDELU, které na jednom místě přehledně shrnují opatření pro prevenci i řešení nevhodného chování na univerzitě. Studentům i zaměstnancům pomůže web identifikovat šikanu nebo…4. 5. 2023 -
Vědci prozkoumají, jak se v jídle při rozvozu množí bakterie
Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s…2. 5. 2023