Mladá generace Škrobákových se ke své alma mater hrdě hlásí. Stanislav, který je známý mimo jiné tím, že ještě než Mendelovu univerzitu vystudoval, vyhrál mistrovství světa v řezu vinné révy, po vyhlášení ocenění ve čtvrtek v Brně řekl, že univerzita mu toho dala hodně. „Není to jen o znalostech, kterých jsem hodně získal. Jako hlavní plus vnímám kontakty. Náš obor je docela malý, dá se říci, že se všichni známe. Potkal jsem na škole řadu spolužáků a pedagogů, což je dost kontaktů, které se budou vždy hodit,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Filozofií malého rodinného vinařství je dělat špičková vína a spojit je s výbornou gastronomií a kvalitní architekturou. „Pro nejbližší roky je tak naším cílem zvýšení výměry vlastních vinic, ale především investice do budovy vinařství s cílem vybudovat moderní vinařský komplex pro všechny milovníky vína,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Vítězné vinařství kombinuje tradiční i moderní postupy. Již od počátku vsadilo na vlastní vinice, což všichni členové rodiny považují za základ pro dokonalé víno. Dnes obhospodařují 11 hektarů vinic a neustále se snaží vinice rozšiřovat. Zároveň si Škrobákovi uvědomují důležitost ochrany životního prostředí, a proto se vše snaží dělat ekologicky. Předností vinařství jsou především bílá vína, ale vyrábějí i červená, zejména Pinot Noir. Všechna vína odrážejí čejkovický terroir. V nabídce vinařství najdete ale i vína slámová a ledová a podílí se i na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.
Podle Stanislava Škrobáka je titul Vinařství roku zavazující. „Teď nás budou všichni sledovat, jezdit k nám a dívat se jak to děláme,“ uvedl Stanislav Škrobák. Úspěch malých vinařů se podle něj veze na trendu doby. Lidé chtějí malá vinařství poznávat. „Nechtějí si koupit bezejmennou láhev v supermarketu, chtějí poznat vinaře, a proto za námi jezdí. My malí vinaři máme obrovskou výhodu v tom, že si styl vín můžeme určovat sami. Neděláme toho tolik, aby nás výrazněji ovlivňoval trh. Tím, že našim zákazníkům dokážeme víno představit i filosofii, tak můžeme vyrábět sami to, co máme rádi a co nám chutná,“ uvedl Stanislav Škrobák, který na fakultě v Lednici absolvoval v roce 2015. Škola sama v oboru vinařství a vinohradnictví funguje podle vítěze prestižní vinařské soutěže velice dobře a reaguje na aktuální trend, jako je například výroba naturálních vín za minimálního přídavku síry. „Vinařský obor sice není označován za progresivní, budoucnost ale určitě má. Škole do dalších let přeji hodně studentů a úspěšných absolventů,“ dodal Škrobák.
Kontakt pro bližší informace najdete zde.
Více aktualit
-
Akademický senát zvolil novým děkanem Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity (LDF MENDELU) v Brně profesora Vladimíra Gryce, dosavadního vedoucího Ústavu nauky o dřevě a dřevařských technologií. Od 3. dubna 2026 v čele fakulty nahradí…10. 12. 2025
-
MENDELU spouští Středoškolskou univerzitu, ode dneška je možné se hlásit
Mendelova univerzita v Brně na začátku roku 2026 spustí první ročník Středoškolské univerzity pro studující druhých a třetích ročníků středních škol. Cílem je umožnit dvaceti pěti středoškolákům a středoškolačkám nahlédnout do univerzitního…8. 12. 2025 -
Popularita mezigeneračního učení stoupá v Česku i na Slovensku
Mendelova univerzita v Brně a Žilinská univerzita v Žilině v prosinci pokračují v intenzivní spolupráci na rozvoji mezigeneračních programů, jejichž popularita v obou zemích v posledních letech roste. Společným cílem obou univerzit je vytvářet…4. 12. 2025 -
Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy…
Tým vědců na Mendelově univerzitě v Brně zkoumá, jak larvy potemníka druhu Zophobas morio dokážou rozkládat různé typy plastů. Cílem je detailně objasnit biodegradační mechanismy larev na molekulární úrovni a porozumět roli enzymů i dalších proteinů…2. 12. 2025 -
Devět set jedliček ze Křtin zamíří na brněnský vánoční trh, projekt ŠLP Křtiny…
Druhým rokem pokračuje spolupráce Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci projektu prodeje vánočních jedliček v květináči. Letos na předvánoční trh v Brně poputuje 900…19. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v suchém…13. 11. 2025 -
Část finalistů soutěže MENDELU Boost podniká už v rámci studia
Ve třetím kole třetího ročníku soutěže studentských podnikatelských nápadů MENDELU Boost se odborná porota rozhodla finančně podpořit všechny čtyři finálové projekty. Posun v podnikání za posledního půl roku, tedy od vyhlášení finalistů ve druhém…12. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již tradičně…30. 10. 2025 -
Vědci a ochránci přírody spojují síly pro ochranu přírody v CHKO Soutok
Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) dnes oznámily další rozvoj své spolupráce v oblasti ochrany přírody, výzkumu a vzdělávání v chráněné krajinné oblasti Soutok a dalších chráněných územích jižní…30. 10. 2025