Mladá generace Škrobákových se ke své alma mater hrdě hlásí. Stanislav, který je známý mimo jiné tím, že ještě než Mendelovu univerzitu vystudoval, vyhrál mistrovství světa v řezu vinné révy, po vyhlášení ocenění ve čtvrtek v Brně řekl, že univerzita mu toho dala hodně. „Není to jen o znalostech, kterých jsem hodně získal. Jako hlavní plus vnímám kontakty. Náš obor je docela malý, dá se říci, že se všichni známe. Potkal jsem na škole řadu spolužáků a pedagogů, což je dost kontaktů, které se budou vždy hodit,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Filozofií malého rodinného vinařství je dělat špičková vína a spojit je s výbornou gastronomií a kvalitní architekturou. „Pro nejbližší roky je tak naším cílem zvýšení výměry vlastních vinic, ale především investice do budovy vinařství s cílem vybudovat moderní vinařský komplex pro všechny milovníky vína,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Vítězné vinařství kombinuje tradiční i moderní postupy. Již od počátku vsadilo na vlastní vinice, což všichni členové rodiny považují za základ pro dokonalé víno. Dnes obhospodařují 11 hektarů vinic a neustále se snaží vinice rozšiřovat. Zároveň si Škrobákovi uvědomují důležitost ochrany životního prostředí, a proto se vše snaží dělat ekologicky. Předností vinařství jsou především bílá vína, ale vyrábějí i červená, zejména Pinot Noir. Všechna vína odrážejí čejkovický terroir. V nabídce vinařství najdete ale i vína slámová a ledová a podílí se i na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.
Podle Stanislava Škrobáka je titul Vinařství roku zavazující. „Teď nás budou všichni sledovat, jezdit k nám a dívat se jak to děláme,“ uvedl Stanislav Škrobák. Úspěch malých vinařů se podle něj veze na trendu doby. Lidé chtějí malá vinařství poznávat. „Nechtějí si koupit bezejmennou láhev v supermarketu, chtějí poznat vinaře, a proto za námi jezdí. My malí vinaři máme obrovskou výhodu v tom, že si styl vín můžeme určovat sami. Neděláme toho tolik, aby nás výrazněji ovlivňoval trh. Tím, že našim zákazníkům dokážeme víno představit i filosofii, tak můžeme vyrábět sami to, co máme rádi a co nám chutná,“ uvedl Stanislav Škrobák, který na fakultě v Lednici absolvoval v roce 2015. Škola sama v oboru vinařství a vinohradnictví funguje podle vítěze prestižní vinařské soutěže velice dobře a reaguje na aktuální trend, jako je například výroba naturálních vín za minimálního přídavku síry. „Vinařský obor sice není označován za progresivní, budoucnost ale určitě má. Škole do dalších let přeji hodně studentů a úspěšných absolventů,“ dodal Škrobák.
Kontakt pro bližší informace najdete zde.
Více aktualit
-
Na území lesů Mendelovy univerzity v Brně se nachází na padesát studánek, se kterými se návštěvníci mohou nově seznámit prostřednictvím mobilní hry – Lesnický Slavín za vodou, kterou pro zvídavé návštěvníky univerzitních lesů připravil Školní lesní…6. 5. 2025
-
MENDELU otevírá bakalářský program Ekotoxikologie a management odpadů a…
Připravit odborníky a odbornice schopné řešit aktuální výzvy v oblasti zpracování odpadů a kontaminace životního prostředí má nový studijní program Ekotoxikologie a management odpadů na Agronomické fakultě. Studium je koncipováno jako bakalářské…5. 5. 2025 -
Na Zahradnické fakultě v Lednici trénovaly složky IZS zásah proti útočníkovi
Ozbrojený útočník, desítky zraněných a koordinovaná akce všech složek integrovaného záchranného systému. Přesně tak vypadal scénář krajského taktického cvičení FAKULTA 2025, které dnes proběhlo na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici,…29. 4. 2025 -
Vítěz národního kola Stockholm Junior Water Prize ve své práci zkoumal toxické…
Čtvrtý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál Ondřej Přibyl z EKO z Gymnázia v Brně. Svou práci zaměřil na toxické kovy v řekách, analyzoval šupiny ryb jako indikátory jejich znečištění.23. 4. 2025 -
LDF zahájila v lesích MENDELU unikátní sběr dat o fungování lesních ekosystémů
Monitoring vybraných přírodě blízkých modelů hospodaření zahájil Ústav ekologie lesa Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně (LDF MENDELU) ve spolupráci se Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Sběr dat v…22. 4. 2025 -
Pracovní skupinu ČKR pro udržitelnost vede rektor MENDELU Jan Mareš, první…
V čele pracovní skupiny pro udržitelnost České konference rektorů je nově vedení Mendelovy univerzity v Brně. Garantem pracovní skupiny je rektor MENDELU Jan Mareš, tajemníkem je Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou…17. 4. 2025 -
Čeští vědci a vědkyně objevují hodnotu zapomenuté městské zeleně
Opomíjené zelené plochy mohou sehrát klíčovou roli v udržitelnosti měst, podpoře biodiverzity a adaptaci na klimatické změny. Naznačují to data projektu MAGDES, který spojil výzkumníky hned několika českých institucí. Ve vybraných lokalitách…15. 4. 2025 -
Vítězem Stavebního Hackathonu 2025 je studentský tým LDF MENDELU
Šestičlenný studentský tým navazujícího magisterského studijního programu Stavby na bázi dřeva ve složení Adam Hruška, Max Novák, Kateřina Pátková, Petra Škvárová, Jan Tinzl, Jan Zbořil obstál v konkurenci šesti dalších univerzit z Česka a Slovenska…9. 4. 2025 -
MENDELU rozšiřuje preventivní opatření proti šíření slintavky a kulhavky
Mendelova univerzita v Brně přijímá další preventivní opatření proti možnému šíření infekce slintavky a kulhavky (SLAK) z Maďarska a Slovenska. Reaguje tak na nová nařízení Státní veterinární správy o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně…8. 4. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025