Sto let tradice vánočního stromu republiky oslaví Brno jedlí bělokorou z univerzitních lesů

23. 10. 2024
Vánočním stromem pro Brno v roce stých oslav této tradice je podobně jako loni jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do jihomoravské metropole se od Myslivny lišky Bystroušky vydá 16. listopadu. U příležitosti výjimečného výročí vánoční jedli do Brna přiveze povoz tažený koňským spřežením. Stáří dvacet metrů vysoké jedle lesníci odhadují na 150 let. Strom věnuje Mendelova univerzita prostřednictvím Českého červeného kříže.

Výběr vánočního stromu pro rok 2024 provázely nečekané obtíže způsobené počasím. „Původně jsme měli vybranou v Arboretu Křtiny jedli obrovskou, ale vlivem červnové bouře se ve vrchní části zlomila. Nakonec jsme za to byli rádi, neboť se ukázalo, že právě ve vrcholu koruny byla hniloba, což by potenciálně mohlo být velmi nebezpečné,“ popsala situaci Petra Packová ze ŠLP Křtiny.

Důstojného náhradníka pracovníci ŠLP Křtiny našli společně se zástupci Turistického informačního centra, jež je organizátorem Brněnských Vánoc, na polesí Habrůvka nedaleko křtinského arboreta. Vybraná jedle bělokorá měří dvacet metrů a ve výšce 1,3 m, v takzvané prsní výšce, má průměr 40 centimetrů. Hledání podle správkyně arboret nebylo ale snadné: „Najít v lese strom, navíc u cesty, aby splňoval, co od něj lidé na náměstí očekávají, není snadné. Měl by být souměrný, s hustým větvovím, rovný. To předpokládá dostatek rovnoměrně rozptýleného světla, slunce i živin. Dosáhnout toho v zápoji stromů je velmi obtížné. Co je ale zásadním benefitem tohoto vánočního stromu, je lokálnost a právě to, že vyrostl neřízeně, volně v lese, který je navíc součástí brněnské Mendelovy univerzity.“

Věk stromu bude přesně znám až po jeho pokácení. V tuto chvíli ale není vyloučeno, že stáří jedle je 150 let. „Pamětníci na školním lesním podniku vzpomínají, že v místě, kde stojí, byl před 20 lety pokácen 130letý smíšený porost, v němž pod úrovní ostatních dřevin rostly i jedle. Znamená to, že byly zastíněny a rostly pomaleji. V tuto chvíli nemůžeme tedy ten úctyhodný věk vyloučit,“ připojila zajímavost ke stromu Petra Packová.   

Jedle bude skácena za pomocí speciální techniky. „Strom bude po celou dobu držen hydraulickou rukou, nesmí totiž spadnout na zem, aby nedošlo k polámání větví. To bude také ta chvíle, kdy bude posouzen zdravotní stav jehličnanu a ověřeno jeho stáří. K Myslivně lišky Bystroušky ho odvozní souprava převeze 16. listopadu. Zde bude přeložen na povoz tažený koňmi. Po slavnostním programu se vydá od myslivny na cestu. Po zastávce v Líšni u zámku Belcrediů bude pokračovat do Židenic a odtud na brněnské náměstí Svobody, kam by měl povoz dorazit kolem 17té hodiny. Tady jej přivítají Trubači ŠLP Křtiny,“ popsala cestu stromu Packová.

Na počátku tradice vánočního stromu republiky stálo nalezení opuštěného malého děvčátka v lese u Bílovic nad Svitavou spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem. Stalo se tak 22. prosince roku 1919 během procházky s přáteli. Pod dojmem tohoto zážitku spisovatel přemýšlel, jak pomoci opuštěným dětem. Inspirovala ho návštěva Kodaně, kde byla pod ozdobeným stromem pořádána sbírka na chudé děti. Rozhodl se zvyk přenést do Československa. První vánoční strom republiky, jak jej nazval, byl pokácen 6. prosince 1924 v bílovickém lese a o týden později rozsvícen na brněnském náměstí Svobody. Současně proběhla pod stromem sbírka, díky níž byl v Brně postaven dětský domov Dagmar. 

Kontakt pro více informací: Ing. Petra Packová, Ph.D., správkyně arboret a lesní pedagožka ŠLP Křtiny, +420 778 782 728, petra.packova@slpkrtiny.cz

Více aktualit

Všechny aktuality