MENDELU hostí setkání zástupců klastrových organizací

16. 10. 2024
Jihomoravský kraj přivítá další ročník Dne klastrů, který se uskuteční v prostorách Mendelovy univerzity v Brně. Akce, kterou organizuje Národní klastrová asociace (NCA) ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a klastrem CREA Hydro&Energy, nabízí jedinečnou platformu pro setkání zástupců klastrových organizací, výzkumných institucí a veřejného sektoru z celé České republiky. Den klastrů se zaměřuje na podporu regionální spolupráce, sdílení inovací a výměnu zkušeností mezi klastrovými organizacemi, což přispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti firem v regionu i celé zemi.

Tématem letošního ročníku je Technologický transfer v praxi: Klastr jako facilitátor inovací a transferu technologií. „Přednášející se zaměří na konkrétní příklady toho, jak klastry napomáhají efektivnímu přenosu technologií z akademické sféry do firemní praxe. Jeho prezentace poskytne účastníkům možnost nahlédnout do procesu technologického transferu a dozvědět se, jak mohou klastry podporovat inovace ve firmách,“ uvedl Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost.

Technologický transfer je klíčovým faktorem pro rozvoj firem a jejich konkurenceschopnost, a proto bude věnována zvláštní pozornost praktickým zkušenostem a příkladům dobré praxe, které mohou ostatní účastníci aplikovat ve svých projektech. Klastrová spolupráce hraje zásadní roli v podpoře inovací, a proto budou představeny konkrétní příklady úspěšných projektů, které vznikly právě díky zapojení do klastrové struktury. Prezentující zástupci českých klastrů představí své projekty a podělí se o své zkušenosti s rozvojem technologického transferu a zvyšováním konkurenceschopnosti svých členů.

Den klastrů je významnou platformou pro výměnu zkušeností, navazování kontaktů a prezentaci projektů, které podporují inovace a růst regionální ekonomiky. „Jedním z hlavních cílů akce je podpora regionální spolupráce a inovacemi řízeného růstu. Klastry propojují firmy s výzkumnými organizacemi, čímž vytvářejí prostředí pro synergii, akceleraci inovací a výměnu know-how. To přináší významné přínosy nejen na regionální úrovni, ale i v celostátním a mezinárodním měřítku,“ popsal Klimánek.  Podpora klastrů na regionální i národní úrovni je proto nezbytná pro zajištění dlouhodobého růstu a globální konkurenceschopnosti České republiky.

Program zahrnuje prezentace úspěšných klastrů, které sdílejí své zkušenosti s implementací inovativních technologií a rozvojem spolupráce mezi firmami a výzkumnými organizacemi. Dopolední blok se zaměří na prezentace úspěšných projektů, které byly realizovány díky klastrové spolupráci. Účastníci se dozvědí, jakým způsobem mohou klastry podpořit růst firem prostřednictvím inovací a transferu technologií. Akce nabízí také prostor pro diskuse o aktuálních výzvách v oblasti technologií a financování výzkumu a inovací.

Foto: Odborníci a odbornice z Lesnické a dřevařské fakulty působí v Klastru českých nábytkářů, který je členem NCA

Více aktualit

Všechny aktuality