Za barvami i vůněmi podzimu do Arboreta Křtiny v rámci dne otevřených dveří

15. 10. 2024
Třetí říjnovou sobotu se v Arboretu Křtiny koná tradiční podzimní den otevřených dveří. Po stopách keřů a stromů v typických barvách podzimu se mohou návštěvníci vydat v rámci oblíbených komentovaných prohlídek či objevovat tajemný svět hub v průběhu terénních přednášek. Průvodci jim budou odborníci Lesnické a dřevařské fakulty. Podzimní novinkou v arboretu je ekologická kompostovací toaleta.

Brána arboreta je pro návštěvníky otevřena od devíti ráno, komentované prohlídky věnované dřevinám začínají v každou celou hodinu, poslední pak v šestnáct hodin. „Návštěvníky chci určitě upozornit na zmarličník japonský, který je známý tím, že když jeho listy začínají na podzim tlít, voní po cukrové vatě. Stačí, když přejdete hráz rybníka, vydáte se doprava a asi po deseti metrech už ucítíte opojnou sladkou vůni. Dále se určitě zastavte na svatebním palouku, kde momentálně kvetou astry. Do pomerančově červených odstínů se barví ambroň. Je toho ale mnohem víc. Nejlépe, když přijdete a sami uvidíte,“ doporučila Petra Packová ze školního lesního podniku.  

Kromě dendrologických procházek arboretem se mohou zájemci zúčastnit v 11 a ve 13 hodin komentované terénní přednášky s názvem Houba, kam se podíváš. „Během této komentované procházky se před vámi otevře tajemný svět hub. Zjistíte, že houby jsou vlastně všude kolem nás a že zdaleka se nejedná pouze o ty, které sbíráme coby houbaři,“ přiblížila vycházku správkyně arboret Packová.

Červnová větrná smršť a následně zářijové extrémní srážky, které zasáhly univerzitní lesy, se místy podepsaly i na vzhledu arboreta. „Některé velké stromy se vyvrátily a museli jsme je samozřejmě odstranit. Z toho důvodu ne všechny cesty jsou úhledně upravené a zarostlé trávou, neboť jsme museli při likvidaci spadlých a vyvrácených stromů použít těžkou techniku. Snad nám to lidé prominou,“ okomentovala nepřízeň počasí Packová.

Návštěvníci dne otevřených dveří budou mít možnost jako první vyzkoušet novou mobilní kompostovací toaletu finské technologie. „V případě této toalety se nepoužívá žádná chemie, k zasypání slouží dřevěné hobliny. Budka samotná je z modřínu a její součástí je i odvětrávací systém. Důvod, proč jsme ji do arboreta především pořídili, není jen ten, že funguje stoprocentně bez chemikálií, ale že se díky přirozeně vyskytujícím bakteriím a drobným organismům organický materiál po zhruba půlročním „odpočívání“ změní v čistý humus. Ten následně využijeme k prohnojení okrasných stromů, které rostou v arboretu,“ vysvětlila princip fungování Packová.

Pokud se stávající toaleta osvědčí, dokoupí školní lesní podnik do křtinského arboreta další, a to včetně prostornější varianty, která bude díky svým rozměrům vhodná i pro návštěvníky s pohybovými problémy. Jedna z ekologických toalet bude nainstalovaná i v Arboretu Řícmanice, které je pro veřejnost otevřeno pouze jednou ročně.

Pro opékání nejen špekáčků je připraveno ohniště s příslušenstvím. Psi na vodítku jsou vítáni. Organizátoři upozorňují, že v případě nepříznivých povětrnostních podmínek bude akce zrušena. Na místě je proto sledovat webové stránky Mendelovy univerzity a Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.

Kontakt pro více informací: Ing. Petra Packová, Ph.D., správkyně arboret a lesní pedagožka ŠLP Křtiny, +420 778 782 728, petra.packova@slpkrtiny.cz

Více aktualit

Všechny aktuality