Vědecký tým testoval efekt konopných výlisků, které přidávali do krmiva kapra v koncentraci od pěti do patnácti procent. „Konopné výlisky vznikají při lisovaní semen konopí za studena. Ze semen se lisováním odstraní olej, který se dále využívá v krmivářství, ale i v kosmetickém či farmakologickém průmyslu. Výlisky obsahují pouze zbytkové množství oleje (do 10 %) a vysoké množství bílkovin (30-35 %) a mají ideální poměr esenciálních a mastných kyselin,“ popsala Lucie Všetičková z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU. Konopné výlisky jsou určeny zejména pro hospodářská zvířata s váhovým deficitem, pro podporu tvorby svalové hmoty, pro březí a laktující samice, zvířata v rekonvalescenci po nemoci či náročném sportovním výkonu, ale i stará zvířata. U ryb jde primárně o zdroj bílkovin v krmivu.
V současnosti je trendem hledat náhradu za dva nejčastější zdroje bílkovin v krmivech pro ryby: sójovou a rybí moučku. Obě komodity se do Evropy dováží, a jejich cena je poměrně vysoká. „Sója je navíc plodina, která je velmi často geneticky modifikována pro vyšší odolnost vůči nemocem či vyšší výnosy. A v Americe či Asii, odkud se dováží, platí jiná pravidla pro pěstování GMO plodin než v EU, což je často vnímáno jako problém. Co se týká rybí moučky, ta je z nutričního hlediska pro ryby jako zdroj bílkovin ideální, ale vyrábí se bohužel z drobných druhů ryb, které jsou loveny v moři. A s ohledem na stále se snižující počty nejen ryb, ale všech mořských živočichů, není tento způsob získávání krmivářské komodity příliš šetrný k přírodě a také udržitelný,“ přiblížila Všetičková.
Ve studii prováděné na MENDELU vědecký tým kaprům přidával do krmiva 5 %, 10 % a 15 % konopných výlisků. „Nejlepších výsledků, jak v rámci produkčních parametrů, tak obsahu kyseliny alfa-linolenové ve svalovině, bylo dosaženo u skupiny s přídavkem 10 %. Vyšší přídavek není vhodný, a to kvůli zvýšenému obsahu vlákniny, která je obsažena ve slupkách slisovaných konopných semen. Vláknina je pro ryby nestravitelná a ve vyšším množství negativně ovlivňuje stravitelnost ostatních živin,“ uvedla vědkyně. Do těla ryb se alfa-linolenová kyselina, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny, dostává potravním řetězcem, především z planktonu. Je nejen pro ryby nepostradatelná a má v jejich organismu celou řadu funkcí, nicméně ryby nejsou samy schopny ji syntetizovat. Pokud nemá ryba v průběhu chovu přístup k přirozené potravě, je krmivo zdrojem nejen živin, ale všech esenciálních látek.
Obecně jsou rostlinné oleje velmi chudé na obsah nenasycených mastných kyselin, to ale neplatí o lněném, konopném a ostropestřecovém oleji. „Díky přídavkům těchto olejů do krmiva mohou být následně ryby dobrým zdrojem nutrientů pro člověka. Například díky přídavkům lněného semene do krmiva ryb, došlo u konzumentů tohoto masa ke snížení cholesterolu,“ nastínila Všetičková.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) povoluje pěstování konopí v Evropě s obsahem do 0,2 % THC v sušině, což je hlavní psychoaktivní sloučenina v konopí. Látkou, která nemá psychoaktivní účinky je canabidiol (CBD) a pro své účinky je využíván hlavně v lékařství. EFSA popisuje čtyři druhy krmných surovin z konopí: konopné semeno, konopná moučka, konopný olej a celá rostlina.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Lucie Všetičková, Ph.D., lucie.vsetickova@mendelu.cz, Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, AF MENDELU, +420 545 133 536
Více aktualit
-
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…20. 6. 2025
-
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Digitální revoluce a stárnutí populace: Jak se mění evropský trh práce?
Digitální technologie přetvářejí evropský trh práce tempem, které nemá obdoby. Umělá inteligence, automatizace, robotika nebo cloud computing už nejsou jen pojmy z budoucnosti – staly se součástí každodenního pracovního života. Zároveň je počet…10. 6. 2025 -
Studující ZF MENDELU vystavují na akci Festival International de Jardins v…
Tým studujících Zahradnické fakulty letos vystavuje na 20. ročníku unikátní světové výstavy Festival Internacional de Jardins v portugalském Ponte de Lima. V rámci tématu Zahrada Míru – Zahrada pro mír se studentkám a studentovi podařilo zaujmout…5. 6. 2025 -
Mezinárodní vědecký tým se zaměřil na dopady středomořských cyklonů
Středomořská pánev je často vystavena silným povětrnostním jevům způsobeným středomořskými cyklony (tzv. medcyklony). Tyto meteorologické jevy, které jsou svou intenzitou a dopadem někdy srovnatelné s hurikány, ovlivňují počasí v regionu a jsou…3. 6. 2025 -
Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025 -
Pět vlčic dostalo v Beskydech a Javorníkách telemetrický obojek
Vědci Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně odchytili v průběhu posledních dvou let v Beskydech a Javorníkách pět vlčích samic. Každé z nich úspěšně nasadili telemetrický obojek, díky němu sbírají detailní data o prostorové a…28. 5. 2025 -
Jihomoravská seniorská akademie má první absolventy a absolventky, studovat ji…
V prvním ročníku Jihomoravské seniorské akademie ve Vyškově a Znojmě absolvovalo celkem 72 seniorek a seniorů. Jejich slavnostní vyřazení proběhne 2. června 2025 v atriu Jihomoravského muzea ve Znojmě a v historické budově Gymnázia a Střední odborné…27. 5. 2025 -
Děti s obezitou se záměrně vyhýbají pohledu na nezdravé potraviny
Pomocí eye-trackingu – sledování pohybu očí – vědecký tým zjistil, že děti s vyšší tělesnou hmotností se při pohledu na obrázky potravin záměrně vyhýbají těm nezdravým. Studie odborníků a odbornic z Mendelovy univerzity v Brně a Masarykovy…22. 5. 2025 -
Akademickým vínem roku 2025/2026 je Tramín červený ze Žabčic
Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která jsou víny akademickými pro rok 2025/2026. Vítězem se stal Tramín červený ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončila Pálava a třetí místo…21. 5. 2025