Na Sraz absolventů k 105. výročí univerzity přijely absolventky i z Ameriky a Švýcarska

21. 9. 2024
Na dnešním Srazu absolventů, který je vrcholem oslav 105. výročí od založení Mendelovy univerzity v Brně, se podle předběžných odhadů pořadatelů sešlo přibližně dva tisíce návštěvníků a návštěvnic. Užít si mohli prohlídky budov a výzkumného zázemí v brněnském i lednickém kampusu, prohlídku Botanické zahrady a arboreta, hudební vystoupení nebo bohatý food festival. Pestrou historii univerzity přiblížila venkovní výstava archivních fotografií s názvem Tehdy a dnes – 105 let Mendelovy univerzity v Brně.

Akci slavnostně zahájil úvodním slovem rektor univerzity.„Tato významná událost je nejen oslavou bohaté historie a tradic naší univerzity, ale také příležitostí k zamyšlení nad tím, jak nás vzdělání formovalo a kam nás dovedlo. Univerzita nám pomohla vyrůst a dosáhnout mnoha úspěchů. Jsme hrdí, že dnes můžeme otevřít dveře všech našich fakult, které zajišťují kvalitní vzdělávání, výzkum a inovace. Tento den je také příležitostí otevřít Mendelovu univerzitu široké veřejnosti, bohatý program umožňuje nahlédnout do současných výzkumných projektů, oborů a aktivit, které zde probíhají,“ uvedl rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš.

Bývalí studující i návštěvníci z řad veřejnosti měli možnost nahlédnout do zázemí pro výuku a výzkum na jednotlivých fakultách. K vidění byly například zahrady, skleníky, automobilová a motorová zkušebna nebo výstava studentských prací oboru Design nábytku. Navíc bylo možné i ochutnat víno, pivo nebo masné výrobky z univerzitní produkce. „Studium na Mendelově univerzitě mi dalo hodně kontaktů, stále pracuji v oboru a ráda se sem vracím. Byli jsme neteři ukázat výstavu motýlů v Botanické zahradě a moc se nám to líbilo,“ zmínila Anna Letko, absolventka Agronomické fakulty Mendelovy univerzity, která promovala v roce 2016 a nyní působí ve výzkumu genetiky zvířat na Univerzitě v Bernu ve Švýcarsku.

Na Provozně ekonomické fakultě proběhlo slavnostní předání výročních diplomů těm absolventkám a absolventům, kteří promovali v letech 1984, 1994, 2004 a 2014. „Těším se na setkání se spolužáky. Přijela jsem z Louisiany z New Orleans. Mám tu stále vazby, tak mi za to stojí i ta dlouhá cesta,“ usmívá se Biruk Alemayehu původem z Etiopie, absolventka oboru Provoz a ekonomika zemědělství na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity, která promovala v roce 1992 a nyní podniká, má vlastní restauraci.

Setkání absolventů využil Libor Nedbal i k prohlídce univerzity a seznámení se studijními obory se svým synem. „Rád by se věnoval přírodě, tak možná půjde v mých šlépějích. Jsem jednatel společnosti, která se věnuje rostlinné výrobě a výkrmu jalovic,“ řekl Libor Nedbal, absolvent z roku 1994 oboru Fytotechnika na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity.

Vysoká škola zemědělská v Brně byla založena zákonem v červenci 1919, od té doby několikrát změnila a název. Dnes je její součástí pět fakult a Institut celoživotního vzdělávání. Aktuálně má škola přes devět tisíc studujících, kteří se vzdělávají v zemědělství, lesnictví, ekonomii, zahradnictví, regionálním rozvoji, pedagogice a dalších oborech. 

Více aktualit

Všechny aktuality