MPSV spouští mobilní aplikaci pro pomoc Ukrajincům i dalším cizincům

12. 4. 2022
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) spouští v rámci svých aktivit na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny aplikaci do mobilních telefonů s názvem Smart Migration. Aplikace umožňuje cizincům snadno nalézt v ukrajinštině, angličtině a ruštině odpovědi na situace, které potřebují řešit po příjezdu do Česka, včetně zaměstnání, zdravotní péče nebo vzdělávání. Aplikaci vytvořil tým vědců Mendelovy univerzity v Brně. Původně byla vyvíjena pro cizince přijíždějící do ČR za prací. Informatici z Provozně ekonomické fakulty MENDELU ji aktuálně přizpůsobili pro potřeby Ukrajinců, kteří utíkají před ruskou agresí.

Cílem je uprchlíky informovat o systému registrace a podmínkách, které pro ně stát i v rámci nově přijatého zákona (tzv. Lex Ukrajina) připravil. Informace budou postupně aktualizovány a doplňovány. Klíčovou částí aplikace jsou interaktivní tutoriály, které usnadňují nalezení potřebné informace. Uživatel také může pokládat dotazy virtuální asistentce, která jej provede řešením problému.

Projekt od počátku počítal s tím, že legislativa se kontinuálně mění a lidé poskytující pomoc cizincům jsou obvykle velmi zatíženi. „Chtěli jsme tedy vytvořit řešení, kde půjde obsah snadno aktualizovat a nepřinese to velkou administrativní zátěž. Proto jsme vytvořili řešení, které dokáže digitální asistentku natrénovat z běžných textů zadaných do aplikace s minimální prací navíc. Nechceme, aby aplikace byla pro pracovníky přítěž, ale aby s minimální prací dostali klíčové informace mezi cizince, a tím si ušetřili opakované vysvětlování stále stejných triviálních problémů. Díky tomu budou mít více času na řešení konkrétních složitějších situací,“ uvedl David Procházka.

Aplikaci vytvořil tým Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v rámci projektu Chytrá migrace v České republice, na kterém se podílí rovněž Metropolitní univerzita Praha. Projekt finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TAČR).

Na projektu Chytrá migrace migrace v ČR (www.smartmigration.cz) se podílí rovněž Ukrajinská Iniciativa (UIČR), zastřešující diasporní organizace v Česku. Ve spolupráci s UIČR poskytli zpětnou vazbu k obsahu mobilní aplikace mimo jiné odborníci ze vzdělávacího institutu MIOK při Lvovské polytechnické univerzitě. „Je skvělé, že taková aplikace u nás vznikla. Může pomoci mnoha Ukrajincům, mezi kterými ji budeme našimi kanály propagovat,“ říká Bohdan Rajčinec, předseda UIČR.

Kontakt pro bližší informace: Ing. David Procházka, Ph.D., david.prochazka@mendelu.cz, Ústav informatiky (PEF), tel.: 545 132 240

Více aktualit

Všechny aktuality