„Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,“ uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín Radim Holešinský. V souvislosti s novým členěním vznikly designově netradiční etikety. Jednotícím výtvarným prvkem je lidská hlava.
Na vínech řady Student je zvýrazněna tvář jako odkaz na to, že jsou to právě studenti, kdo pomyslně vytváří tvář školy a v očích veřejnosti ji tak zastupují nejvíce. Řada Doctor je symbolizována krkem. Z uměleckého hlediska je pomyslnou základnou vycházející ze studentského života, ale zároveň je odrazovým můstkem pro nový výzkum a výuku. Řadu Professor symbolizuje mozek, což jsou vědomosti v kombinaci se zkušenostmi. „Naše nové členění není pouhou klasifikací vín usnadňující konzumentovi snadný a rychlý výběr. Umožňuje i pomyslné putování světem vína a zároveň jeho hlubší poznávání, na které všechny jeho příznivce srdečně zveme,“ dodal Holešinský.
Řada Student má klasické láhve se šroubovaným uzávěrem a cenu 160 korun za kus. Řada Doctor využívá také těchto lahví, jen místo uzávěru má korkový špunt. Láhev přijde na 260 korun. Nejvyšší řada Professor má o něco nápaditější láhev burgundského typu s korkovým uzávěrem, přičemž každá z nich přijde na 400 korun.
Informace k jednotlivým řadám:
Student – základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína. Vyrábějí je studenti třetího ročníku. Z celkové produkce tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.
Doctor – vyšší řada vín. Tato vína jsou ve srovnání s řadou Student těžší a celkově propracovanější. Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců. Z celkové produkce tvoří tato vína zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.
Professor – nejvyšší řada. Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.
Vinařství se v Lednici studovalo už za minulého režimu, od roku 2009 jde o samostatný obor. Mezi jeho bezmála 300 současnými posluchači jsou nejen studenti z Česka a Slovenska, ale třeba i z Ruska a dalších zemí. K absolventům patří řada vítězů soutěže Vinařství roku. Mezi jinými jde o Stanislava Škrobáka nebo Jana Stávka. Univerzitní vinice v Lednici se rozkládají na šesti hektarech. Zhruba třetina z nich je produkčních, zbytek pak unikátním genofondem vinných odrůd. Ročně se z vinic sklidí od 25 do 30 tun hroznů. Ústav vyprodukuje ročně zhruba 12.000 lahví vína, která jsou k dostání v nejrůznějších vinotékách, a to například v Lednici, Brně či Břeclavi.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Holešinský Radim, Ústav vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU, tel. 721 412 888, radim.holesinsky@mendelu.cz
Více aktualit
-
Mezinárodní tým lesnických vědců v čele s odborníky LDF MENDELU se zabýval osikou obecnou (Populus tremula), dřevinou kdysi hojně zastoupenou v lesích střední Evropy, která je dnes ale opomíjená. Osikové porosty i severoamerický osikovec (Populus…23. 4. 2024
-
MENDELU vybrala z vlastní produkce tři akademická vína, v tradici chce…
Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která se stanou víny akademickými pro rok 2024/2025. Vítězem se stal Ryzlink vlašský ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončil Hibernal a třetí…18. 4. 2024 -
V zemědělské krajině se šíří široká škála reziduí pesticidů, zjistili vědci LDF…
Výzkumný tým Lesnické a dřevařské fakulty se zaměřil na problematiku rozšíření pesticidů v potravních sítích různých typů zemědělských plodin pěstovaných na jižní Moravě a ve středních Čechách. Díky úzké spolupráci se subjekty hospodařícími v těchto…8. 4. 2024 -
Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin, v Česku má dlouhou tradici
Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat…2. 4. 2024 -
Vědci vytváří barevnou škálu pro hodnocení modrých a dalších atypicky barevných…
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024 -
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspělo pět studujících
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže MENDELU Ph.D. talent, kde se…25. 3. 2024 -
Projekt STREAM vyhrál Cenu Domu zahraniční spolupráce v kategorii Udržitelnost
Do finále Cen Domu zahraniční spolupráce za nejlepší projekty zaměřené na mezinárodní vzdělávání realizované v roce 2023 se probojovaly tři projekty realizované na MENDELU. Byly nominované v kategoriích Udržitelnost a Flexibilita a inovace. Cenu za…22. 3. 2024 -
Popularita dřeva ve stavebnictví roste, nejde jen o materiál minulosti
Požadavky na materiály se ve stavebnictví mění, klade se důraz i na udržitelnost a recyklovatelnost. Proto je v současnosti opět v oblibě dřevo a materiály na bázi dřeva, které poskytují nové možnosti použití. V rámci současných evropských trendů…21. 3. 2024 -
Fotopasti odhalily rozdíly v aktivitě zvířat před lockdownem a v jeho průběhu
Lockdowny, které během pandemie COVID-19 v roce 2020 zásadně ovlivnily pohyb lidí v krajině, poskytly mimo jiné unikátní příležitost sledovat, jak se globálně měnila aktivita divokých zvířat. V některých částech světa lockdowny výrazně omezily pohyb…19. 3. 2024 -
Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?
Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňky Velkopavlovická. V souvislosti s možným zmrznutím květů se pak objevují komentáře a scénáře typu…15. 3. 2024