Mladá generace Škrobákových se ke své alma mater hrdě hlásí. Stanislav, který je známý mimo jiné tím, že ještě než Mendelovu univerzitu vystudoval, vyhrál mistrovství světa v řezu vinné révy, po vyhlášení ocenění ve čtvrtek v Brně řekl, že univerzita mu toho dala hodně. „Není to jen o znalostech, kterých jsem hodně získal. Jako hlavní plus vnímám kontakty. Náš obor je docela malý, dá se říci, že se všichni známe. Potkal jsem na škole řadu spolužáků a pedagogů, což je dost kontaktů, které se budou vždy hodit,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Filozofií malého rodinného vinařství je dělat špičková vína a spojit je s výbornou gastronomií a kvalitní architekturou. „Pro nejbližší roky je tak naším cílem zvýšení výměry vlastních vinic, ale především investice do budovy vinařství s cílem vybudovat moderní vinařský komplex pro všechny milovníky vína,“ uvedl Stanislav Škrobák.
Vítězné vinařství kombinuje tradiční i moderní postupy. Již od počátku vsadilo na vlastní vinice, což všichni členové rodiny považují za základ pro dokonalé víno. Dnes obhospodařují 11 hektarů vinic a neustále se snaží vinice rozšiřovat. Zároveň si Škrobákovi uvědomují důležitost ochrany životního prostředí, a proto se vše snaží dělat ekologicky. Předností vinařství jsou především bílá vína, ale vyrábějí i červená, zejména Pinot Noir. Všechna vína odrážejí čejkovický terroir. V nabídce vinařství najdete ale i vína slámová a ledová a podílí se i na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.
Podle Stanislava Škrobáka je titul Vinařství roku zavazující. „Teď nás budou všichni sledovat, jezdit k nám a dívat se jak to děláme,“ uvedl Stanislav Škrobák. Úspěch malých vinařů se podle něj veze na trendu doby. Lidé chtějí malá vinařství poznávat. „Nechtějí si koupit bezejmennou láhev v supermarketu, chtějí poznat vinaře, a proto za námi jezdí. My malí vinaři máme obrovskou výhodu v tom, že si styl vín můžeme určovat sami. Neděláme toho tolik, aby nás výrazněji ovlivňoval trh. Tím, že našim zákazníkům dokážeme víno představit i filosofii, tak můžeme vyrábět sami to, co máme rádi a co nám chutná,“ uvedl Stanislav Škrobák, který na fakultě v Lednici absolvoval v roce 2015. Škola sama v oboru vinařství a vinohradnictví funguje podle vítěze prestižní vinařské soutěže velice dobře a reaguje na aktuální trend, jako je například výroba naturálních vín za minimálního přídavku síry. „Vinařský obor sice není označován za progresivní, budoucnost ale určitě má. Škole do dalších let přeji hodně studentů a úspěšných absolventů,“ dodal Škrobák.
Kontakt pro bližší informace najdete zde.
Více aktualit
-
Z 23. ročníku Českých akademických her v Ostravě si studující z MENDELU přivezli 14 medailí. Mendelovu univerzitu v Brně na Českých akademických hrách reprezentovalo celkem 16 sportujících. Letošní ročník hostila společně Ostravská univerzita a…4. 7. 2025
-
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…2. 7. 2025 -
Výzkumný tým Mendelovy univerzity v Brně rozšiřuje zkoumání plýtvání…
Výzkumnice z PEF MENDELU se věnují už více než 7 let tématu plýtvání potravinami z nejrůznějších úhlů pohledu. Jejich cílem je najít metody a prostředky, jak ovlivnit domácnosti i jednotlivce, aby snížili množství vyhozených potravin do popelnic a…1. 7. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s výzkumnou organizací Agritec Plant Research
Mendelova univerzita v Brně a výzkumná organizace Agritec Plant Research s.r.o. uzavřely memorandum o spolupráci. Kontrakt podpoří spolupráci při realizaci aktivit směřujících k rozvoji obou účastníků tohoto memoranda. Obě strany vnímají posílení…27. 6. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…24. 6. 2025 -
Ve druhém ročníku studentské soutěže MENDELU Boost vyhrály zdravé energy shoty
Vítězem druhého ročníku studentské soutěže podnikatelských nápadů MENDELU Boost se staly zdravé energetické nápoje. Druhé místo obsadily automobilové doplňky z 3D tiskárny se speciální povrchovou úpravou, třetí místo získaly drony ze dřeva. Odborná…23. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…20. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Digitální revoluce a stárnutí populace: Jak se mění evropský trh práce?
Digitální technologie přetvářejí evropský trh práce tempem, které nemá obdoby. Umělá inteligence, automatizace, robotika nebo cloud computing už nejsou jen pojmy z budoucnosti – staly se součástí každodenního pracovního života. Zároveň je počet…10. 6. 2025 -
Studující ZF MENDELU vystavují na akci Festival International de Jardins v…
Tým studujících Zahradnické fakulty letos vystavuje na 20. ročníku unikátní světové výstavy Festival Internacional de Jardins v portugalském Ponte de Lima. V rámci tématu Zahrada Míru – Zahrada pro mír se studentkám a studentovi podařilo zaujmout…5. 6. 2025