Rektorka zasadila lípu k výročí Československa

13. 9. 2018
Zástupci Mendelovy univerzity v Brně a Jihomoravského kraje dnes vysadili v areálu univerzitního kampusu MENDELU lípu k výročí sto let od vzniku Československa. V rámci projektu Jihomoravského kraje 100 lip -100 oslav má pořadové číslo 52. Jejímu sázení dnes přihlížely desítky lidí, většinou odborníků z oboru. Podle děkana Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU Libora Jankovského se u sázení málokterého stromu sejde taková koncentrace těch největších odborníků, jako u lípy, která poroste v areálu Mendelovy univerzity v Brně.

Lípa je symbolem Čechů už od roku 1848. Češi vysadili tisíce lip před sto lety k oslavám výroční vzniku Československa, lípy sázeli i před půlstoletím jako protest proti pobytu vojsk zemí Varšavské smlouvy na našem území. „Lípa je krásný strom, je to symbol svobody a demokracie. I o svobodu a demokracii musíme pečovat, protože když o ně nebudeme pečovat tak nám uschnou, tak jako strom,“ uvedla na dnešní slavnosti rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

MENDELU je odborným garantem projektu 100 lip – 100 oslav. Obcím a městům poskytuje poradenství. Radí jak vybírat místa vhodná pro sázení stromů a jak je pak udržovat, což zejména v prostředí měst není jednoduché. Proto také děkan LDF Libor Jankovský čerstvě vysazenému stromu popřál, aby přežil všechny turbulence městského klimatu jako je sucho, zima, horko nebo mokro.

Projekt sázení lip na jihu Moravy začal letos v dubnu a končí symbolicky 28. října v Mikulčicích a Kopčanech. V termínech duben – červen a září – říjen zasadí 64 lip jednotliví zastupitelé kraje, 18 lip hejtman kraje, 6 lip rektoři brněnských univerzit a 12 lip vybrané významné osobnosti kraje.

Více aktualit

Všechny aktuality