Hlavním zaměřením odborné konference je problematika jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin rostlinného a živočišného původu, řeší aktuální témata z této oblasti. Ingrovy dny jsou příležitostí k setkání odborníků v oblasti výroby, kontroly a hodnocení jakosti potravin z vědeckých institucí, dozorových orgánů a praxe. V letošním ročníku potvrdila účast stovka odborníků včetně 33 inspektorů a ředitele Ing. Martina Klanicy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Ingrovy dny řeší aktuální témata do hloubky – vystoupí například profesorka Jana Dostálová s prezentací „Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení“, profesorka Iva Steinhauserová bude prezentovat téma „Vliv kastrace na jakost vepřového masa“. Součástí Ingrových dnů je také vývěsková a posterová sekce. Ta slouží k neformální diskusi odborníků, v letošním roce bude posterových sdělení 26. V nich se objeví například témata „Analýza ftalátů v zemědělských půdách ČR v roce 2017“, „Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?“, „Autenticita vína“ atd.
Konference Ingrovy dny bude zakončena prohlídkou budovy M2 kampusu Mendelovy univerzity, kde se nachází poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin, např. masný poloprovoz nebo experimentální pivovar.
PROGRAM KONFERENCE:
9.15 – 13.45 Přednášky a diskuse:
- Dostálová, J.: Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení
- Horna, A: Aktuální poznatky o bioaktivních látkách v jablcích
- Bárta, J: Bílkoviny patatinového komplexu v bramborách a jejich využití z odpadních vod při zpracování průmyslových brambor
- Steinhauserová, I.: Vliv kastrace na jakost vepřového masa
- Kouřimská, L.: Využití mikrovlnného záření při přípravě potravin
- Švec, I.: Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
- Saláková, A.: Možnosti hodnocení jakostních parametrů masných výrobků
- Čuboň, J.: Molekulárne hmotnosti degradovaných bielkovín a ich využitie při stanovení procesu zrenia v sušenom solenom mase.
15.00 – 16.00 hodin Prohlídka budovy M2 (poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin)
Kontakt pro média, možnost domluvení rozhovorů s odborníky a účastníky konference:
Mgr. Jiřina Studenková | 778 888 374 | jirina.studenkova@mendelu.cz
Odborné informace: Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. | 775 285 392 | miroslav.juzl@mendelu.cz | http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018
Více aktualit
-
Z 23. ročníku Českých akademických her v Ostravě si studující z MENDELU přivezli 14 medailí. Mendelovu univerzitu v Brně na Českých akademických hrách reprezentovalo celkem 16 sportujících. Letošní ročník hostila společně Ostravská univerzita a…4. 7. 2025
-
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…2. 7. 2025 -
Výzkumný tým Mendelovy univerzity v Brně rozšiřuje zkoumání plýtvání…
Výzkumnice z PEF MENDELU se věnují už více než 7 let tématu plýtvání potravinami z nejrůznějších úhlů pohledu. Jejich cílem je najít metody a prostředky, jak ovlivnit domácnosti i jednotlivce, aby snížili množství vyhozených potravin do popelnic a…1. 7. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s výzkumnou organizací Agritec Plant Research
Mendelova univerzita v Brně a výzkumná organizace Agritec Plant Research s.r.o. uzavřely memorandum o spolupráci. Kontrakt podpoří spolupráci při realizaci aktivit směřujících k rozvoji obou účastníků tohoto memoranda. Obě strany vnímají posílení…27. 6. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…24. 6. 2025 -
Ve druhém ročníku studentské soutěže MENDELU Boost vyhrály zdravé energy shoty
Vítězem druhého ročníku studentské soutěže podnikatelských nápadů MENDELU Boost se staly zdravé energetické nápoje. Druhé místo obsadily automobilové doplňky z 3D tiskárny se speciální povrchovou úpravou, třetí místo získaly drony ze dřeva. Odborná…23. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…20. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Digitální revoluce a stárnutí populace: Jak se mění evropský trh práce?
Digitální technologie přetvářejí evropský trh práce tempem, které nemá obdoby. Umělá inteligence, automatizace, robotika nebo cloud computing už nejsou jen pojmy z budoucnosti – staly se součástí každodenního pracovního života. Zároveň je počet…10. 6. 2025 -
Studující ZF MENDELU vystavují na akci Festival International de Jardins v…
Tým studujících Zahradnické fakulty letos vystavuje na 20. ročníku unikátní světové výstavy Festival Internacional de Jardins v portugalském Ponte de Lima. V rámci tématu Zahrada Míru – Zahrada pro mír se studentkám a studentovi podařilo zaujmout…5. 6. 2025