Hlavním zaměřením odborné konference je problematika jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin rostlinného a živočišného původu, řeší aktuální témata z této oblasti. Ingrovy dny jsou příležitostí k setkání odborníků v oblasti výroby, kontroly a hodnocení jakosti potravin z vědeckých institucí, dozorových orgánů a praxe. V letošním ročníku potvrdila účast stovka odborníků včetně 33 inspektorů a ředitele Ing. Martina Klanicy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Ingrovy dny řeší aktuální témata do hloubky – vystoupí například profesorka Jana Dostálová s prezentací „Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení“, profesorka Iva Steinhauserová bude prezentovat téma „Vliv kastrace na jakost vepřového masa“. Součástí Ingrových dnů je také vývěsková a posterová sekce. Ta slouží k neformální diskusi odborníků, v letošním roce bude posterových sdělení 26. V nich se objeví například témata „Analýza ftalátů v zemědělských půdách ČR v roce 2017“, „Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?“, „Autenticita vína“ atd.
Konference Ingrovy dny bude zakončena prohlídkou budovy M2 kampusu Mendelovy univerzity, kde se nachází poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin, např. masný poloprovoz nebo experimentální pivovar.
PROGRAM KONFERENCE:
9.15 – 13.45 Přednášky a diskuse:
- Dostálová, J.: Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení
- Horna, A: Aktuální poznatky o bioaktivních látkách v jablcích
- Bárta, J: Bílkoviny patatinového komplexu v bramborách a jejich využití z odpadních vod při zpracování průmyslových brambor
- Steinhauserová, I.: Vliv kastrace na jakost vepřového masa
- Kouřimská, L.: Využití mikrovlnného záření při přípravě potravin
- Švec, I.: Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
- Saláková, A.: Možnosti hodnocení jakostních parametrů masných výrobků
- Čuboň, J.: Molekulárne hmotnosti degradovaných bielkovín a ich využitie při stanovení procesu zrenia v sušenom solenom mase.
15.00 – 16.00 hodin Prohlídka budovy M2 (poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin)
Kontakt pro média, možnost domluvení rozhovorů s odborníky a účastníky konference:
Mgr. Jiřina Studenková | 778 888 374 | jirina.studenkova@mendelu.cz
Odborné informace: Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. | 775 285 392 | miroslav.juzl@mendelu.cz | http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018
Více aktualit
-
Mezinárodní tým lesnických vědců v čele s odborníky LDF MENDELU se zabýval osikou obecnou (Populus tremula), dřevinou kdysi hojně zastoupenou v lesích střední Evropy, která je dnes ale opomíjená. Osikové porosty i severoamerický osikovec (Populus…23. 4. 2024
-
MENDELU vybrala z vlastní produkce tři akademická vína, v tradici chce…
Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která se stanou víny akademickými pro rok 2024/2025. Vítězem se stal Ryzlink vlašský ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončil Hibernal a třetí…18. 4. 2024 -
V zemědělské krajině se šíří široká škála reziduí pesticidů, zjistili vědci LDF…
Výzkumný tým Lesnické a dřevařské fakulty se zaměřil na problematiku rozšíření pesticidů v potravních sítích různých typů zemědělských plodin pěstovaných na jižní Moravě a ve středních Čechách. Díky úzké spolupráci se subjekty hospodařícími v těchto…8. 4. 2024 -
Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin, v Česku má dlouhou tradici
Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat…2. 4. 2024 -
Vědci vytváří barevnou škálu pro hodnocení modrých a dalších atypicky barevných…
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024 -
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspělo pět studujících
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže MENDELU Ph.D. talent, kde se…25. 3. 2024 -
Projekt STREAM vyhrál Cenu Domu zahraniční spolupráce v kategorii Udržitelnost
Do finále Cen Domu zahraniční spolupráce za nejlepší projekty zaměřené na mezinárodní vzdělávání realizované v roce 2023 se probojovaly tři projekty realizované na MENDELU. Byly nominované v kategoriích Udržitelnost a Flexibilita a inovace. Cenu za…22. 3. 2024 -
Popularita dřeva ve stavebnictví roste, nejde jen o materiál minulosti
Požadavky na materiály se ve stavebnictví mění, klade se důraz i na udržitelnost a recyklovatelnost. Proto je v současnosti opět v oblibě dřevo a materiály na bázi dřeva, které poskytují nové možnosti použití. V rámci současných evropských trendů…21. 3. 2024 -
Fotopasti odhalily rozdíly v aktivitě zvířat před lockdownem a v jeho průběhu
Lockdowny, které během pandemie COVID-19 v roce 2020 zásadně ovlivnily pohyb lidí v krajině, poskytly mimo jiné unikátní příležitost sledovat, jak se globálně měnila aktivita divokých zvířat. V některých částech světa lockdowny výrazně omezily pohyb…19. 3. 2024 -
Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?
Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňky Velkopavlovická. V souvislosti s možným zmrznutím květů se pak objevují komentáře a scénáře typu…15. 3. 2024