Se změnou souzní především mladší generace, která nehledí jen na cenu v supermarketech, ale zajímá ji i původ potravin. „Mladší generace je nastavená ke zdravému životnímu stylu. Je to záležitost nejen kvality ekologických produktů, ale i udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí, mladší generace k tomu má blíž,“ dodala Šťastná.
Snahou akademiků je mimo jiné nabídnout informace a pomoc malým a středním farmářům, jak přispět k udržitelné ekonomice venkova či jak zvýšit zájem veřejnosti o zdravé sezónní potraviny. Jednou z možností, jak toho dosáhnout a přispět k šíření tohoto konceptu jsou takzvané krátké dodavatelské řetězce (KDŘ), které nabízí konzumentům možnost nakupovat lokálně a odpovědně.
Česká republika v novém trendu zaostává například za Rakouskem, kde už celý systém funguje. Pro zemědělce je velkou motivací nastavení nových evropských programů, které preferují co nejkratší způsob dodávky produktů v rámci strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ (Farm to Fork).
Ke zvýšení osvěty je nutné i zapojení samosprávy na krajské a lokální úrovni. „Cílem je usměrnit chování spotřebitelů a dodavatelů. Spojit veškeré hráče na trhu, aby mezi sebou spolupracovali, aby měl spotřebitel povědomí o této možnosti, aby potraviny neputovaly napříč světadíly a nacházely své konzumenty co nejblíže místu produkce. Jednou z výhod lokální spotřeby je totiž i efektivní doprava v regionu. K tomu je třeba změnit některé spotřebitelské návyky,“ uvedla Šťastná s tím, že klíčová je myšlenka patriotismu, která zatím není v České republice příliš živá.
Šťastná stojí aktuálně v čele pracovní skupiny zřízené Celostátní sítí pro venkov (SZIF). Jejím cílem je mimo jiné propagovat formu odběru místních produktů sezónních potravin v rámci krátkých dodavatelských řetězců (KDŘ) a místní komunity. Jednou z forem je komunitou podporované zemědělství (KPZ).
To vyžaduje aktivní přístup obou stran tedy zemědělce/producenta a spotřebitele a vytváří příznivější potravinové dodavatelsko/odběratelské vztahy a umožňuje spotřebitelům získat lokální, zdravé, většinou ekologicky šetrně pěstované potraviny. V rámci těchto vztahů je stále citelnější potřeba společného lokálního odběrového místa a proto začínají vznikat i komunitní spolkové obchody. Spotřebitelé a zemědělec se stávají partnery: spotřebitelé vědí, odkud jejich potraviny pocházejí a zemědělec, který má předplacené odběry na celou sezonu skupinami podílníků, může snadno plánovat úrodu.
Kontakt pro bližší informace: prof. Dr. Ing. Milada Šťastná, tel.: 606 580 412, milada.stastna@mendelu.cz, vedoucí Ústavu aplikované a krajinné ekologie AF MENDELU
Více aktualit
-
Menza X má za sebou první semestr nového samoobslužného provozu. Přestože Správa kolejí a menz některé drobnosti provozu stále ladí, obecně stouplo množství zkonzumovaného jídla, výrazně se snížilo množství potravinového odpadu a strávníci z řad…4. 2. 2025
-
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025 -
MENDELU otevírá ve VIDĚ výstavu Ostrovy objevů
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat…23. 1. 2025 -
MENDELU z Operačního programu Jana Amose Komenského zlepší bezbariérovost,…
Od začátku roku 2025 MENDELU realizuje tři projekty v rámci Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) v celkové výši 484 999 170 Kč. Finance univerzita využije například k vytvoření nového centra pro studentské projekty, zkvalitnění…21. 1. 2025 -
Studentkami navržený park Na Zahájce v Hruškách už získává reálnou podobu
V červnu 2021 zpustošilo obec Hrušky tornádo, škody se nevyhnuly ani centrálnímu parku. Na vytvoření projektové dokumentace pro obnovu veřejného prostoru se podílelo 5 týmů studujících 4. ročníku v Ateliéru biotechniky II. Podle studie vítězného…16. 1. 2025 -
Na vývoji léčiva proti nervovým otravám spolupracují vědci z Agronomické…
Na vývoji inovativních léčiv proti chemickým látkám ohrožujícím nervový systém spolupracují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a Univerzitou obrany hledají způsob, jak…13. 1. 2025 -
Generace Z se učí omezovat plýtvání potravinami, výzkumníci pro její edukaci…
Jak generace Z přistupuje k problematice plýtvání potravinami a jaké kroky mohou pomoci tuto situaci zlepšit? Na tyto otázky odpovídá výzkumný projekt Wasteful generation, jehož cílem je šířit povědomí o problematice plýtvání potravinami…9. 1. 2025 -
Vedení univerzity jednalo o spolupráci v regionu s hejtmanem a se starostou…
Vedení univerzity jednalo s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem a starostou městské části Brno-sever Martinem Malečkem. Hlavním cílem obou setkání, která proběhla na začátku ledna, bylo rozšířit a prohloubit spolupráci MENDELU s místní…9. 1. 2025 -
PF 2025
Vážené kolegyně, vážení kolegové, studentky, studenti, na sklonku letošního roku bych rád poděkoval každému z vás za vaši práci, úsilí a odhodlání, které přispívají k tomu, že je naše univerzita nejen místem vzdělávání, ale i inspirace, pokroku a…23. 12. 2024 -
Připomínka tragické události na FF UK
Akademická obec MENDELU s hlubokým zármutkem vzpomíná na kolegyni, kolegu a studující, kteří před rokem přišli o život při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.21. 12. 2024