„Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,“ uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín Radim Holešinský. V souvislosti s novým členěním vznikly designově netradiční etikety. Jednotícím výtvarným prvkem je lidská hlava.
Na vínech řady Student je zvýrazněna tvář jako odkaz na to, že jsou to právě studenti, kdo pomyslně vytváří tvář školy a v očích veřejnosti ji tak zastupují nejvíce. Řada Doctor je symbolizována krkem. Z uměleckého hlediska je pomyslnou základnou vycházející ze studentského života, ale zároveň je odrazovým můstkem pro nový výzkum a výuku. Řadu Professor symbolizuje mozek, což jsou vědomosti v kombinaci se zkušenostmi. „Naše nové členění není pouhou klasifikací vín usnadňující konzumentovi snadný a rychlý výběr. Umožňuje i pomyslné putování světem vína a zároveň jeho hlubší poznávání, na které všechny jeho příznivce srdečně zveme,“ dodal Holešinský.
Řada Student má klasické láhve se šroubovaným uzávěrem a cenu 160 korun za kus. Řada Doctor využívá také těchto lahví, jen místo uzávěru má korkový špunt. Láhev přijde na 260 korun. Nejvyšší řada Professor má o něco nápaditější láhev burgundského typu s korkovým uzávěrem, přičemž každá z nich přijde na 400 korun.
Informace k jednotlivým řadám:
Student – základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína. Vyrábějí je studenti třetího ročníku. Z celkové produkce tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.
Doctor – vyšší řada vín. Tato vína jsou ve srovnání s řadou Student těžší a celkově propracovanější. Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců. Z celkové produkce tvoří tato vína zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.
Professor – nejvyšší řada. Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.
Vinařství se v Lednici studovalo už za minulého režimu, od roku 2009 jde o samostatný obor. Mezi jeho bezmála 300 současnými posluchači jsou nejen studenti z Česka a Slovenska, ale třeba i z Ruska a dalších zemí. K absolventům patří řada vítězů soutěže Vinařství roku. Mezi jinými jde o Stanislava Škrobáka nebo Jana Stávka. Univerzitní vinice v Lednici se rozkládají na šesti hektarech. Zhruba třetina z nich je produkčních, zbytek pak unikátním genofondem vinných odrůd. Ročně se z vinic sklidí od 25 do 30 tun hroznů. Ústav vyprodukuje ročně zhruba 12.000 lahví vína, která jsou k dostání v nejrůznějších vinotékách, a to například v Lednici, Brně či Břeclavi.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Holešinský Radim, Ústav vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU, tel. 721 412 888, radim.holesinsky@mendelu.cz
Více aktualit
-
Vážené kolegyně, vážení kolegové, milé studentky, milí studenti, na prahu vánočního času a na sklonku dalšího společného roku bych Vám rád upřímně poděkoval za práci, energii a odpovědnost, s nimiž každý z Vás přispívá k životu Mendelovy univerzity…23. 12. 2025
-
MENDELU v čele mezinárodního projektu zaměřeného na ochranu a zachování jasanu…
Mendelova univerzita v Brně je hlavním koordinátorem mezinárodního projektu zaměřeného na ochranu a zachování jasanu úzkolistého (Fraxinus angustifolia), klíčové dřeviny v lužních lesích střední a jižní Evropy. V rámci České republiky se jedná…18. 12. 2025 -
MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v…
Agronomická fakulta a Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU koordinují mezinárodní projekt v Amazonii, který přispívá k ochraně biodiverzity, udržitelnému hospodaření a zvyšování kvality života. Jde o první projekt Erasmus+, který přímo řeší…16. 12. 2025 -
Novým děkanem Lesnické a dřevařské fakulty je Vladimír Gryc
Akademický senát zvolil novým děkanem Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity (LDF MENDELU) v Brně profesora Vladimíra Gryce, dosavadního vedoucího Ústavu nauky o dřevě a dřevařských technologií. Od 3. dubna 2026 v čele fakulty nahradí…10. 12. 2025 -
MENDELU spouští Středoškolskou univerzitu, ode dneška je možné se hlásit
Mendelova univerzita v Brně na začátku roku 2026 spustí první ročník Středoškolské univerzity pro studující druhých a třetích ročníků středních škol. Cílem je umožnit dvaceti pěti středoškolákům a středoškolačkám nahlédnout do univerzitního…8. 12. 2025 -
Popularita mezigeneračního učení stoupá v Česku i na Slovensku
Mendelova univerzita v Brně a Žilinská univerzita v Žilině v prosinci pokračují v intenzivní spolupráci na rozvoji mezigeneračních programů, jejichž popularita v obou zemích v posledních letech roste. Společným cílem obou univerzit je vytvářet…4. 12. 2025 -
Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy…
Tým vědců na Mendelově univerzitě v Brně zkoumá, jak larvy potemníka druhu Zophobas morio dokážou rozkládat různé typy plastů. Cílem je detailně objasnit biodegradační mechanismy larev na molekulární úrovni a porozumět roli enzymů i dalších proteinů…2. 12. 2025 -
Devět set jedliček ze Křtin zamíří na brněnský vánoční trh, projekt ŠLP Křtiny…
Druhým rokem pokračuje spolupráce Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci projektu prodeje vánočních jedliček v květináči. Letos na předvánoční trh v Brně poputuje 900…19. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v suchém…13. 11. 2025 -
Část finalistů soutěže MENDELU Boost podniká už v rámci studia
Ve třetím kole třetího ročníku soutěže studentských podnikatelských nápadů MENDELU Boost se odborná porota rozhodla finančně podpořit všechny čtyři finálové projekty. Posun v podnikání za posledního půl roku, tedy od vyhlášení finalistů ve druhém…12. 11. 2025