V českých podmínkách je hlavní sezónou pro výrobu moštů podzim, tedy období od září do listopadu. Pro výrobu moštů je důležitá především zralost ovoce. „Při správné zralosti plodu poskytuje ovoce bohaté množství šťávy a v ní i dostatečný obsah aromatických a chuťových látek a mošt má optimální poměr kyselosti a cukernatosti,“ uvedla Radka Langová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
Při sběru jablek je podle ní důležitá především mikrobiální nezávadnost suroviny. „Nemůžeme zpracovávat plody nezralé, mikrobiologicky napadené, nahnilé. Surovina pro moštování by neměla být před vlastním zpracováním dlouhodobě skladována. Při delším skladování dochází ke ztrátě senzorických a nutričních vlastností, vysychání a také se zvyšuje riziko mikrobiálního znehodnocení,“ uvedla Langová.
Čerstvý mošt je nutné po výrobě co nejdříve spotřebovat. „Pokud jej tepelně ošetříme, tedy pasterujeme, můžeme tím prodloužit jeho údržnost až na dobu jednoho roku. V moštárnách se ovocná šťáva většinou pasteruje a filtruje. Přitom platí, že mošty by se měly skladovat na tmavém a chladném místě,“ říká Langová. Podle ní se většina lidí dnes zajímá o své zdraví více než dříve. Sleduje složení potravin, a proto jsou populární potraviny co nejméně zpracované, kterými mošty bezpochyby jsou.
Lepší sezonu vyhlíží jedna ze čtyř brněnských moštáren Ciderka v Brně-Bystrci. „Loni bylo málo jablek a zájem o moštování byl nižší,“ uvedla absolventka MENDELU Zuzana Kameníková, která moštárnu provozuje. Moštárny vykupují surovinu od českých sadařů. „Loni došly jablka začátkem května a na kolik korun se vyšplhala jejich cena v obchodech, všichni víme. Letošní úroda vypadá bohatě, i když něco pomrzlo. Neočekáváme výraznou změnu ceny moštu, spíše její snížení,“ uvedla Kameníková, jejíž moštárna zpracuje denně 300-600kg jablek. V Brně je moštáren minimum a někde se stojí na zpracování suroviny dlouhé fronty. Pandemie koronaviru to ale může změnit. Podle Langové zejména starší zahrádkáři budou moštovat doma.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Radka Langová, Ph.D., Ústav technologie potravin AF MENDELU, radka.langova@mendelu.cz, tel.: 605 066 477, Zuzana Kameníková, zuzana.kamenikova@ciderka.cz, +420 732 817 949
Více aktualit
-
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024
-
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspělo pět studujících
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže MENDELU Ph.D. talent, kde se…25. 3. 2024 -
Projekt STREAM vyhrál Cenu Domu zahraniční spolupráce v kategorii Udržitelnost
Do finále Cen Domu zahraniční spolupráce za nejlepší projekty zaměřené na mezinárodní vzdělávání realizované v roce 2023 se probojovaly tři projekty realizované na MENDELU. Byly nominované v kategoriích Udržitelnost a Flexibilita a inovace. Cenu za…22. 3. 2024 -
Popularita dřeva ve stavebnictví roste, nejde jen o materiál minulosti
Požadavky na materiály se ve stavebnictví mění, klade se důraz i na udržitelnost a recyklovatelnost. Proto je v současnosti opět v oblibě dřevo a materiály na bázi dřeva, které poskytují nové možnosti použití. V rámci současných evropských trendů…21. 3. 2024 -
Fotopasti odhalily rozdíly v aktivitě zvířat před lockdownem a v jeho průběhu
Lockdowny, které během pandemie COVID-19 v roce 2020 zásadně ovlivnily pohyb lidí v krajině, poskytly mimo jiné unikátní příležitost sledovat, jak se globálně měnila aktivita divokých zvířat. V některých částech světa lockdowny výrazně omezily pohyb…19. 3. 2024 -
Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?
Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňky Velkopavlovická. V souvislosti s možným zmrznutím květů se pak objevují komentáře a scénáře typu…15. 3. 2024 -
Studující Designu nábytku navrhli vylepšení brněnského kampusu
Studující druhého a třetího ročníku oboru Design nábytku navrhovali nebo redesignovali prvky a místa v areálu MENDELU. Výstava jejich návrhů je k vidění po druhou polovinu března v Minigalerii Hrášek v budově O. Mezi řešenými projekty byla třeba…14. 3. 2024 -
Vědci se zaměřili na řešení výzev v krajině Hranického krasu, výsledky přiblíží…
Hranická propast je jedna z mála neprozkoumaných lokalit v Evropě, kde vyvěrají léčivé prameny a ve 30. letech minulého století zde vznikl ojedinělý komplex funkcionalistických lázní. Na multioborový výzkum Hranického krasu se zaměřil vědecký tým z…13. 3. 2024 -
Vedení MENDELU jednalo s českým ministrem Hladíkem a německou ministryní Lemke
V pondělí v podvečer Mendelovu univerzitu v Brně navštívila ministryně životního prostředí Spolkové republiky Německo Steffi Lemke a ministr životního prostředí České republiky Petr Hladík. S vedením univerzity jednali o projektu CHKO Soutok, o…12. 3. 2024 -
K energetické soběstačnosti čistíren odpadních vod může přispět gastroodpad
Růst cen energií vede čistírny odpadních vod k posilování své energetické soběstačnosti. Některé společnosti situaci řeší například vybudováním fotovoltaické elektrárny v blízkosti svých provozů. Alternativní způsob zisku energie aktuálně testují…5. 3. 2024