MENDELU je členem Kvevri klubu

30. 4. 2018 -

Jako návrat ke kořenům hodnotí vinaři tradiční, tisíce let starou gruzínskou metodu fermentace a zrání vína v unikátních hliněných nádobách zakopaných v zemi. Členy Kvevri klubu jsou i zástupci Mendelovy univerzity v Brně.

"V uplynulém roce Kvevri klub nasbíral členy a hodnotili jsme spíše vína v procesu a sdíleli zkušenosti. Obliba kvevri vín u nás roste a je potřeba pracovat na jejich propagaci," uvedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Dvě kvevri nádoby jsou zakopané v lednickém areálu fakulty, další po roce členové klubu vykopali na Farmě Pálava u Mikulova.

"Slavnostně jsme otevřeli nádobu o objemu 1 150 litrů, ve které se nám krásně vyrobilo Chardonnay," říká k českému unikátu Tomáš Vican z Vican rodinného vinařství, které patří k zakládajícím členům Kvevri klubu. "Jedná se o naši největší nádobu kvevri, kterou máme pro ukázku na Farmě Pálava, uprostřed našich vinohradů, v místě, kde vyrábíme sýry a kde provozujeme stylové degustační zařízení, v Mušlově u Mikulova," uvedl Vican.

Kvevri klub plánuje do budoucna několik novinek. "Chtěli bychom uvést na trh vína členů s jednotným znakem s jasně definovanými podmínkami udělení," uvedl Baroň z Mendelovy univerzity.

Členové Kvevri klubu vyrábějí vína z odrůd u nás běžně pěstovaných, bílých i modrých, při využití tradičních gruzínských postupů.

 

Bližší informace ke Kvevri klubu najdete na webu http://www.kvevriklub.cz/


 

prvaci.mendelu.cz