Hlavním zaměřením odborné konference je problematika jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin rostlinného a živočišného původu, řeší aktuální témata z této oblasti. Ingrovy dny jsou příležitostí k setkání odborníků v oblasti výroby, kontroly a hodnocení jakosti potravin z vědeckých institucí, dozorových orgánů a praxe. V letošním ročníku potvrdila účast stovka odborníků včetně 33 inspektorů a ředitele Ing. Martina Klanicy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Ingrovy dny řeší aktuální témata do hloubky – vystoupí například profesorka Jana Dostálová s prezentací „Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení“, profesorka Iva Steinhauserová bude prezentovat téma „Vliv kastrace na jakost vepřového masa“. Součástí Ingrových dnů je také vývěsková a posterová sekce. Ta slouží k neformální diskusi odborníků, v letošním roce bude posterových sdělení 26. V nich se objeví například témata „Analýza ftalátů v zemědělských půdách ČR v roce 2017“, „Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?“, „Autenticita vína“ atd.
Konference Ingrovy dny bude zakončena prohlídkou budovy M2 kampusu Mendelovy univerzity, kde se nachází poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin, např. masný poloprovoz nebo experimentální pivovar.
PROGRAM KONFERENCE:
9.15 – 13.45 Přednášky a diskuse:
- Dostálová, J.: Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení
- Horna, A: Aktuální poznatky o bioaktivních látkách v jablcích
- Bárta, J: Bílkoviny patatinového komplexu v bramborách a jejich využití z odpadních vod při zpracování průmyslových brambor
- Steinhauserová, I.: Vliv kastrace na jakost vepřového masa
- Kouřimská, L.: Využití mikrovlnného záření při přípravě potravin
- Švec, I.: Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
- Saláková, A.: Možnosti hodnocení jakostních parametrů masných výrobků
- Čuboň, J.: Molekulárne hmotnosti degradovaných bielkovín a ich využitie při stanovení procesu zrenia v sušenom solenom mase.
15.00 – 16.00 hodin Prohlídka budovy M2 (poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin)
Kontakt pro média, možnost domluvení rozhovorů s odborníky a účastníky konference:
Mgr. Jiřina Studenková | 778 888 374 | jirina.studenkova@mendelu.cz
Odborné informace: Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. | 775 285 392 | miroslav.juzl@mendelu.cz | http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018
Více aktualit
-
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024
-
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspělo pět studujících
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže MENDELU Ph.D. talent, kde se…25. 3. 2024 -
Projekt STREAM vyhrál Cenu Domu zahraniční spolupráce v kategorii Udržitelnost
Do finále Cen Domu zahraniční spolupráce za nejlepší projekty zaměřené na mezinárodní vzdělávání realizované v roce 2023 se probojovaly tři projekty realizované na MENDELU. Byly nominované v kategoriích Udržitelnost a Flexibilita a inovace. Cenu za…22. 3. 2024 -
Popularita dřeva ve stavebnictví roste, nejde jen o materiál minulosti
Požadavky na materiály se ve stavebnictví mění, klade se důraz i na udržitelnost a recyklovatelnost. Proto je v současnosti opět v oblibě dřevo a materiály na bázi dřeva, které poskytují nové možnosti použití. V rámci současných evropských trendů…21. 3. 2024 -
Fotopasti odhalily rozdíly v aktivitě zvířat před lockdownem a v jeho průběhu
Lockdowny, které během pandemie COVID-19 v roce 2020 zásadně ovlivnily pohyb lidí v krajině, poskytly mimo jiné unikátní příležitost sledovat, jak se globálně měnila aktivita divokých zvířat. V některých částech světa lockdowny výrazně omezily pohyb…19. 3. 2024 -
Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?
Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňky Velkopavlovická. V souvislosti s možným zmrznutím květů se pak objevují komentáře a scénáře typu…15. 3. 2024 -
Studující Designu nábytku navrhli vylepšení brněnského kampusu
Studující druhého a třetího ročníku oboru Design nábytku navrhovali nebo redesignovali prvky a místa v areálu MENDELU. Výstava jejich návrhů je k vidění po druhou polovinu března v Minigalerii Hrášek v budově O. Mezi řešenými projekty byla třeba…14. 3. 2024 -
Vědci se zaměřili na řešení výzev v krajině Hranického krasu, výsledky přiblíží…
Hranická propast je jedna z mála neprozkoumaných lokalit v Evropě, kde vyvěrají léčivé prameny a ve 30. letech minulého století zde vznikl ojedinělý komplex funkcionalistických lázní. Na multioborový výzkum Hranického krasu se zaměřil vědecký tým z…13. 3. 2024 -
Vedení MENDELU jednalo s českým ministrem Hladíkem a německou ministryní Lemke
V pondělí v podvečer Mendelovu univerzitu v Brně navštívila ministryně životního prostředí Spolkové republiky Německo Steffi Lemke a ministr životního prostředí České republiky Petr Hladík. S vedením univerzity jednali o projektu CHKO Soutok, o…12. 3. 2024 -
K energetické soběstačnosti čistíren odpadních vod může přispět gastroodpad
Růst cen energií vede čistírny odpadních vod k posilování své energetické soběstačnosti. Některé společnosti situaci řeší například vybudováním fotovoltaické elektrárny v blízkosti svých provozů. Alternativní způsob zisku energie aktuálně testují…5. 3. 2024